18 maig: el twitter

Ahir, 17 de maig, no sé per quins set sous se celebra el dia d’Internet. Els informatius de Telecinco que tant m’entusiasmen van optar per anar a un poblet perdut amb un portàtil amb wifi i mostrar imatges de la Estàtua de la Llibertat als seus habitants. Però jo no, opto per parlar-vos del Twitter per a commemorar el dia de l’internauta.

El Twitter (abans de continuar, et recomano que llegeixis aquest post de Marc Vidal) és un servei gratuït amb gran potencial. Es basa en una pregunta: Què estàs fent? A partir d’aquí, tens 140 caràcters per a escriure un mini-post, hi ha qui et segueix i hi ha qui segueixes tu (followers i followings). Sobre què escriure al Twitter?

Xarxa social i política. Una altra xarxa social com vindria a ser Facebook. Polítics com el president del Parlament Ernest Benach, l’alcalde de la Seu Albert Batalla o el parlamentari Jose Antonio Donaire, i partits com CiU o ERC hi tenen presència. D’altres persones més o menys conegudes presents a Twitter, l’Èric Bertran i molts més, però encara no està prou estès. El twitter pot ser una eina prou útil per a reforçar argumentaris. A banda, existeixen associacions de twitters i blocaires, com a xarxa social: la Penedesfera o la Girosfera, entre d’altres.

Retransmissions d’esdeveniments. Recordo que vaig seguir en el primer debat electoral ZP-Rajoy l’interessantíssim intercanvi de twitts de tota aquesta gent, periodistes, polítics i entesos en la matèria, abreujant les seves opinions a només 140 caràcters, una síntesi que, almenys a mi, em va ajudar a entendre detalls que m’havien passat per alt. Els partits del Barça també han sigut motiu de discussió, i n’hi ha que van fent seguiment de l’aferrissada lluita entre Obama i Clinton. Fins i tot, on primer es va difondre que havia hagut un terratrèmol a la Xina va ser a través de Twitter, és un canal de comunicació instantani amb unes possibilitats increïbles.

Solidaritat. Quan va tenir lloc l’atemptat d’ETA abans de les eleccions del 9 de març, molts twitteros van optar per canviar la seva foto o avatar (fixeu-vos-hi que molts tenen un fons de ratlles, una moda que van començar dos o tres i que ara es compten per desenes) per un ETA NO – ETA EZ.

La Catosfera. A principis d’aquest any es van celebrar les Jornades de la Catosfera, però aquest no és el post adient per a parlar si la Catosfera haurien ser els blocs (ni tampoc si blo* ha de tenir terminació -g o -c) que s’escriuen en llengua catalana a Catalunya, fora de Catalunya, catalans que escriuen des de qualsevol lloc remot del globus terraqui… Des que es va impulsar l’espai Twitter de la Catosfera amb una retransmissió de les jornades per Utopiq i Siknus, el Twitter ha començat a parlar en català i s’han pogut veure avatars commemoratius de Jaume I.

Complement dels mitjans de comunicació analògics i digitals. Diaris, ràdios i webs informatius envien els seus titulars en forma de twit als seus followers. Els mitjans públics catalans hi són presents: el portal 3cat24.cat i Catalunya Ràdio. Descobreixo que l’Avui ha creat un compte, que s’afegeix al de diaris com El País, al francès Le Monde i l’anglès The Guardian, o emissores de televisió com la BBC. La Tafanera, Poliblocs i Menéame hi entren en joc també. Per exemple, el diari ADN va crear un compte exclusiu per a les eleccions generals de l’Estat espanyol on només s’enviaven titulars que hi fessin referència. Vet aquí una altra forma en què la revolució digital de la premsa i el periodisme es presenta.

Publicity. Anuncis gratuïts de 140 caràcters, això sí, si el follower es deixa seguir per la teva empresa. Clickair és de les últimes en pujar-se al carro, a l’igual que Atrapalo.com, També pot ser un bon mitjà per a mantenir-se en contacte amb els accionistes, vegi’s el Twitter de Banco Sabadell. Personalment, podria arribar a ser una molt bona eina de Relacions Públiques, i encara molts no se n’adonen.

Voyeurisme. I, per últim, hi ha qui escriu bajanades sobre el que està fent (com jo, per exemple, veureu que sempre faig feina, estic força estressada per això, i com a estudiant de comunicació intento trobar el perquè del Twitter), prenent-se al peu de la lletra la pregunteta que et fa el moixonet del Twitter.

2 Comments

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s