22 novembre: Punt de donació de premsa

A certs punts geoestratègics ferroviaris de la Comunitat de Madrid, Renfe li dóna a la malaguanyada premsa gratuïta una segona oportunitat. La iniciativa vol conscienciar els viatgers per a fer-se “donants de premsa”, és a dir, després que el diari gratuït de torn li hagi alleugerit el viatge en rodalies es tracta de deixar l’exemplar en un tòtem violaci per a tot aquell que no hagi tingut la sort de ser abordat pels repartidors.

Les fotografies, preses a l’Estació de Fuenlabrada Central, no demostren el fervor de la ciutadania per l’intercanvi del 20 minutos -el més llegit de l’Estat, després del Marca, poca broma-, de l’ADN, del Qué!, del Metro, i del gran referent gratuït al meu suburbi, el Latino de Madrid, però us puc ben assegurar que a Atocha sí que se’n fa un bon ús dels “punts de donació”. Així, a més de fomentar la lectura -que Renfe ho té molt en compte, amb algun fragment del Petit Príncep i del Quixot a les finestretes del vagó de torn-, mantenen les estacions netes i polides, sense paperassa. Res a veure, és clar, amb indrets més de casa nostra, com l’estació d’autobusos de la Imperial Tàrraco, envaïda literalment per l’Aquí, el Metro i el Més Tarragona. N’haurem d’aprendre, dels donants de premsa.

13 Comments

 1. punts de donació de premsa: tal dia farà u any que els van posar, i a la gent els segueix essent més còmode deixar el diari al seient o al reposamaletes del vagó. De fet, la gent segueix fent el de sempre, entrar al vagó i anar mirant intermitentment als seients i als reposamaletes buscant el diari de torn. Aquestes coses les penso quan veig el totem morat de Getafe o moltes vegades algun d’Atocha. La premsa gratuïta, segons dades, ja és la segona més llegida d’Espanya (per darrere del nostre homnipotent Marca) i, vistu lu vistu, la donamenta de premsa funciona millor en la clandestinitat que emprant les parrilles liles.

  M'agrada

 2. Doncs no sé si a l’Imperial Tàrraco es fa, però a Granada per fomentar la lectura en els autobusos es pot demanar al conductor un llibre de literatura barata… Menos da una piedra no? jajaj. Estic d’acord amb en Lluis Miquel, la gent està acostumada a deixar el diari al seient, que és més còmode. Un petó, Esther!

  M'agrada

 3. Hola Esther! M’agrada que t’agradi el meu bloc, jeje. Vaig descobrir el teu per casualitat, no recordo com hi vaig fer cap. 🙂 Per Alemanya tot de conya, espero que per Madrid també t’estigui anant bé. Ens anem llegint!!

  M'agrada

 4. A Rodalies Barcelona no tenim aquests punts de donació de premsa tan “fashion” però et puc ben assegurar que les papereres de les estacions de trens fan la mateixa funció 🙂

  M'agrada

 5. Una bona idea.Hi ha dies que torno amb el bus sense cap diari, però en d’altres torno amb 1 o 2 diaris diferents (el Periódico que donen al bus i La Vanguardia que a vegades trobo a la facultat). Amb punts com aquest m’ho pensaria dos vegades abans de tornar cap a casa amb els diaris i deixar-los en un d’aquests punts, tot i que fins ara si hi he pensat, he fet servir el propi bus com a punt d’aquests. XD

  M'agrada

 6. Penso què és bona pensada aquesta… de fet jo sovint deixo alguna revista, diari pels trens o autobusos… res a veure, però, amb aquests punts.T’agraexo la visita, a veure si ens anem llegint i poquet a poquet coneixent 🙂

  M'agrada

 7. Doncs als regionals de Lleida tampoc tenim aquests avenços tan fashions. La gent segueix deixant-los on els hi surt … El pitjor és quan a més porten un encarte dins i els veus repartits per tot arreu a l’estil dels pètals de rosa … una pena!

  M'agrada

 8. A les estacions de Rodalies de Barcelona ara es poden agafar primers capítols de diferents llibres. “Tasta’m” diuen… amb la intenció de promocionar la lectura i et conviden a comprar el llibre si t’agrada aquest petit tast.

  M'agrada

 9. Ai las! Que els de la capital ens passen la ma per la cara en petits detalls com aquests…Una gran idea. Remarco: Gran idea. Fins i tot tenint en compte que només servirà per a que es deixin diaris calificables com a… emmm… quina és la traducció catalana per la paraula anglosaxona “crap?” (merda?)Tantmateix, aquesta idea es conseqüència directa de que la única premsa intercanviable es la gratuita. Ni de “flais” molta gent agafaria certs diaris ni que fossin de franc. Enfocaments dispars, que hi farem.

  M'agrada

 10. M’agrada la proposta. Tot el que sigui donar el teu diari ja llegit a un altre i així aprofitar la lletra impresa em sembla d’allò més bé. També m’agraden molt les biblioteques. Agafar un llibre i després tornar-lo. M’agrada que no tot sigui tenir en propietat una cosa…benvinguda la proposta i a veure si la introduim a Catalunya….saludus

  M'agrada

 11. Luismi, és veritat, com dius tu, la donamenta de premsa funciona millor en la clandestinitat :)Eavesdropper, literatura barata als autobusos de Granada? Curiós, si més no! :DLain, m’alegro molt que tot vagi molt bé per Alemanya. Cuida’t i tapa’t, que ve el fred. Ens llegim!!!Elliot, hahaha, “fashion” si que ho són. Sí, és el que passa amb els diaris, que acaben amb la paperera. Al final tota la premsa escrita acabarà així.aniol, a mi a l’autobus cap a Tarragona mai m’han donat un diari, només sé que els que venen de Montblanc sí en tenen, El Periódico, i a la facultat… només el Més Tarragona i el Economista. Si he volgut la Vanguardia he hagut d’anar al rectorat o quan aparcava a Ciències Jurídiques, que també m’emportava el Diari de Tarragona. Tondo Rotondo, tots ho acostumem a això de deixar-nos els diaris al tren o al bus… Tot un plaer la visita!Òscar, sí, jo també crec que l’hem d’aplaudir! Gràcies per passar-te per aquí!!Assumpta, enlloc de Catalunya, pel que veig són fashion… I sí, els “encartes” són el que més ràbia fa, sens dubte :)David, prou bé aixó del “tasta’m”. Bona estratègia de màrqueting i de fomentar la lectura a la vegada!Bobbin, un profesor d’aquí, de la URJC, quan parlàvem de premsa, va dir clarament que la premsa gratuïta no ha de ser considerada “premsa” sinó propaganda corporativista, feta de notes de premsa interessades. Tampoc no és tan “crap”, se’n pot treure alguna cosa de profit si se’n fa una lectura correcta… Fins i tot et pots arribar a informar ;)D’altra banda, els diaris de franc de Tarragona els trobo molt professionals, no són com aquests, però embruten igual :)Efrem, ara els garrepes seran els madrilenys! :DNoctas, el que dius tu és el que postula els Creative Commons. La cultura és propietat de tota la humanitat, i qualsevol cosa que creis, escriguis, pintis o facis sonar és gràcies a haver-ho “manllevat” del saber general. P.D., Noctas, no sé a qui ens hauríem de dirigir per a introduir això a Catalunya, hahaha

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s