La solidaritat dels catalans, desapercebuda

Oi que permetran a una servidora que escriu des de la Meseta -i que si no fos per Internet no tindria accès a segons quines informacions- certa llicència periodística? un titular que segur que no encapçalarà cap informatiu de televisió ni cap diari més enllà d’Andorra la Vella, de Fraga i de la frontera amb Castelló de la Plana, però sí aquest bloc:Com a blaugranes que som -la majoria dels presents a la sala, vaig molt errada?-, sembla que ja n’hauríem d’estar ben servits amb la fotografia de n’Eto’o amb la boca oberta a la primera plana de tota publicació impresa. Però, la notícia de Catalunya d’avui 14 de desembre -i de ja fa 17 anys- és La Marató. I ni una paraula pronunciada al respecte enlloc. Aquest 2008 la solidaritat dels catalans és per a les malalties mentals greus (i el vallenc Jaume Pros ha escrit un molt bon article al seu bloc sobre el tema). D’altra banda, jo afegeixo a tot plegat una petita reivindicació que tant de bo pogués arribar a molta gent: ni són discapacitats ni disminuïts ni d’altres bajanades que ni vull reproduir, són persones amb discapacitat. Que jo sàpiga, no diem d’una persona amb càncer un cancerós…

Perquè és fantàstic com a gairebé tots els indrets de la geografia catalana tothom hi posa part de la seva solidaritat cada any. El cor gegant que bategava l’any passat al Monestir de Poblet, cor de la Conca de Barberà, o la festa anual del CB Valls amb el partit de periodistes contra jugadors de l’ACB i els vallencs versus d’altres veïns vallencs per una bona causa en són alguns exemples.

Llàstima que La Marató només sigui una vegada a l’any. I llàstima que no se’n facin ressò fora de les nostres contrades… Tanta mala fama que tenim els catalans i tan poc justificada.

15 Comments

 1. A la 1a em sembla que cada any fan allò de la FAO o no sé què, però sempre hi ha algun escàndol (o suposat rumor-escàndol) perquè algun famós que hi ha sortit s’insinua després que ha cobrat “a banda”, i demés històries.No sé, La Marató ja s’ha convertit en un fenomen històric de la Televisió de Catalunya i es veu ja com una cosa seriosa. Qui no s’ha emocionat amb alguna de les seves edicions?

  M'agrada

 2. No sé si recordeu que anys enrera les emissores de TV dels nostres veïns españols també feien maratons pels voltants de nadal. Al cap de poc, no si degut a què a la generositat dels españols era més aviat migrada o per necessitats de programació de les mateixes cadenes (la teleporqueria requereix moltes hores en antena),aquestes maratons españoles van passar a millor vida.

  M'agrada

 3. Cada any sumem més gent solidària que fan pujar també la recaptació. Sempre hi ha algú amb qui sentir-se solidari; fa uns anys va ésser una de les malalties la de Krhon, (no se exacte com s’escriu), que ma cunyada el pateix. L’altre dia vaig parlar-ne amb una noia de Toledo i va quedar sorpresa (gratament), del que som capaços de fer aquí amb la nostra Marató. Crec que es podria fer un altra abans d les vacances d’estiu.Bona i solidaria setmana !

  M'agrada

 4. Moltes gràcies Esther per la teva aportació.No fa gaires anys que a les persones amb discapacitat se les anomenaven anormals, impedits,invàlids, etc.. Aquests adjectius són pejoratius i fan que la societat no superi tota clase de prejudicis. Al 1980 l’Organització Mundial de la Salut va voler acabar amb aquestes etiquetes amb la terminologia de persones amb discapacitats (físiques, psíquiques o sensorials) terme molt més neutre que hauríem de començar a emprar amb més normalitat.

  M'agrada

 5. Fa pocs minuts han superat els 4 milions d’euros… 4.000.000€ !!! això són molts diners vinguts en petites porcions, i crec que aquesta és la màgia que ens impregna a tots i ens fa participar-hi un any més. Si n’hi ha que es neguen a veure-ho, deu ser per que no entra al seu cap que aquestes iniciatives tinguin tant èxit a Catalunya (i tant poc al seu territori).Has escollit un bon tema. Visca el Barça, visca La Marató, i sobretot que no s’aturi la crònica Esther! 😉

  M'agrada

 6. primer de tot, aplaudir-te l’encertat apunt envers el nom de la malaltia. i després, felicitar la gent i a tv3 per una iniciativa excelent que ens demostra que la tele pública, a més d’una eina d’entreteniment, pot ser moltíssimes més d’altres coses. petons!

  M'agrada

 7. el programa tancava amb 5.500.000 € però acabo de mirar el web i ja van pels 5.569.688 €, és molta pasta això!!!! i rectifico, van parlar de La MArató a la Sexta, l’altre dia al partit del Barça, no a Radio 3 com havia dit…

  M'agrada

 8. Laia, doncs sort dels de La Sexta! 🙂 Perquè jo avui he estat fullejant els diaris i res de res, tret de La Vanguardia -però no compta, perquè es fa a Barna i gairebé està en perill d’extinció al campus Fuenlabrada. I molt bona apromixamació a La Marató al teu article de Soitu! A veure si s’escampa la veu a Soitu, que és una bona manera de fer-ho! :DAniol, els escàndols aquests sí que fan ràbia, i sempre n’hi han. Jo crec que La Marató és història viva de TV3… i emociona. A mi, particularment, em va agradar l’anunci dels micos, però en canvi, el del peix fora de l’aigua que no podia respirar era una imatge bastant dura (que va servir per a conscienciar-nos de les malalties respiratòries, és clar).Martell de Reus, jo recordo molt vagament algun Telemaratón d’Antena 3, amb subastes, o la gala Inocente inocente, però que essent a nivell de l’Estat espanyol ni de lluny han superat el que ha recaptat la Marató en una població de 7 milions de persones. L’altre dia els 40 principales van fer una gala-concert aquí a Madrid on va actuar Beyoncé de franc per a una campanya benèfica. És clar que han passat a millor vida, la teleporqueria és el principal font d’ingressos de les privades, i recaptar diners per alguna cosa que no siguin els seus interessos… no pas. Gràcies per passar-te per aquí! :)Assumpta, és veritat, algun any sempre ens toca més a prop La Marató. I és maco veure com cada vegada sumem més! Abans de les vacances d’estiu també estaria bé de fer-ne una, en tota època menys al setembre i al gener, moments culminants de les economies familiars, hehe.anònim, aquests eren els adjectius que jo no volia escriure pas. I hi ha tantíssima gent que ho utilitza, i que ho veu tan normal dir-ne així… Crec que és culpa dels mitjans de comunicació i fins i tot de les institucions, que no tenen cura en emprar la terminologia adequada, i llavors la societat acaba pensant el que pensa. Però encara hi som a temps de posar-hi remei.Wostin, i 5.500.000 euros que diu la Laia! Podríem dir que la màgia és allò que té La Marató 🙂 I visca el Barça, és clar!P.D. La crònica continuarà sempre que tingui un momentet, és clar! :DÒscar, i tant que sí que cal felicitar a TVC! Aquesta ha de ser l’essència que mogui les televisions i els mitjans de comunicació públics: oferir un servei públic, i de qualitat, com el de la nostra marató 🙂

  M'agrada

 9. Fantàstic post tant per la crítica de dir que són persones amb discapacitat i no discapacitats com també per haver-lo dedicat a la Marató de Tv3 que és una de les coses més belles que fa aquest canal públic. Que s’hagin recaudat tants diners és la millor notícia que es podia donar sobretot per les persones amb discapacitat. Molt bo lo de cancerosos per entendre la descalificació de dir discapacitats….saludus

  M'agrada

 10. noieta, que et vas passar per soitu? és que tinc un comentari anònim d’algú que sembla català i he pensat que com t’ho vaig dir potser ets tu! ejje com a curiositat, no m’ho han publicat en portada, era d’esperar, però un andalús ha conegut la Marató i es vol comprar el cd jajaja mira, tasca aconseguida, no? un informat més!

  M'agrada

 11. És cert, a Madrid només es diu el que interessa, dels catalans, i tu ho sabràs més bé que jo, amb el temps que hi portes. Gràcies per comentar al blog! Si he dit lo del centralisme és perquè a l’acte de Reus, organitzat pel Pere Mata (que porta 100 anys d’història treballant amb malalts mentals) crec que hi faltava alguna connexió amb TV3, ja que era un dels actes centrals de la demarcació.Jo també t’aniré llegint!Salutacions!!

  M'agrada

 12. Laia, sí, sí, l’anónimo nº2 sóc jo :)Alba, això de dir només el que interessa i filtrar segons què passa fins i tot a les millors famílies. T’enllaço al bloc’n’roll!

  M'agrada

 13. Cuantísima razón tienes tanto en el uso que hacemos de algunas palabras como lo de cómo son de sesgadas y malintencionadas las crónicas y críticas sobre Cataluña y lo pírricas que son otras “llamadas” a la solidaridad.¿Y por qué las cadenas de tv,radio o la prensa escrita parecen tratar al unísono unos cuantos temas? Pregúntalo,si puedes,por ahí a los profes,a tus compañeros.Es un aburrimiento y un hartazgo oír,ver y leer siempre sobre lo mismo ¡con la cantidad de sucesos y problemas que hay por el mundo!.Un abrazo

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s