Nadal rata (II i últim)

Les comparacions són odioses, i més en aquest Nadal Rata del qual tots en som partícips. He volgut restar al marge de la polèmica nadalenca per excel·lència d’enguany, però el monumental arbre de 51 metres d’alçada amb que m’he topat cada dia sortint de l’estació d’Atocha, a la plaça de Carlos V de Madrid, ben s’ho val una esmentada en aquest bloc punyent. I també els sis ecoarbres (in)sostenibles promoguts per iniciativa de la regidora Imma Mayol, no fotem, que és Nadal i en aquesta època de regals poc encertats ja sabem que la seva intenció d’emprar energies renovables és el que compta (sic).

Recapitulem i fem memòria. Segons fonts oficials i l’experiència personal d’aquesta cronista que els ha vist en viu i en directe, caminant entre la rasca de la serra i amb algun floc de neu ocasional, a Madrid tenim 9 arbres de 16,8 metres, més altres decoracions surtides amb més o menys incandescència de dissenyadors de renom com David Delfín, Roberto Torreta, Francis Montesinos o Ángel Schlesser -el preferit de la Infanta Elena, que en quedi constància-, més l’arbre gegantí palplantat prop d’Atocha, que encapçala el recorregut que continua pel passeig de Recoletos, by Agatha Ruiz de la Prada, que tant vesteix un arbre madrileny -que no un madronyu, ep!- com a Esperanza Aguirre, així que tot queda a casa, a la Comunitat de Madrid.

A Barcelona -no, la fotografia arrenglerada al costat no és Barcelona, sinó la façana del Palacio de Cibeles, seu de la candidatura de Madrid 2016-, en canvi enguany s’estrenen aquests sis arbres que, en teoria, alguns funcionen amb energia solar i d’altres amb la força motriu i de palanca que el ciutadà li transfereix al bicing i que, segons la tinent d’alcalde de Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona “el consistori els utilitzarà un mínim de 20 anys, i els amortitzarà en uns cinc”. Dues dècades de bicing combinat amb llums, què en són d’il·luminats amb aquest dubtós estalvi energètic i/o econòmic.

Potser sí que els llums del Nadal de l’any de la recessió econòmica fan més goig a Madrid, i no s’hi val dir que els dos gols del Barça valen per tota la contaminació lluminosa de milers de bombetes led. Però, tot i haver demostrat que el nostre és d’alguna manera o altra un Nadal rata en dues entrades d’aquest bloc, espero que el de cadascun de vosaltres, que teniu una estoneta per llegir-me, sigui un Nadal ben espatarrant.
Bones Festes! 🙂

PS. Les fotografies fetes per una servidora a Atocha, Recoletos, paseo del Prado i Castellana. La de Barcelona, del flickr de jp.ubiqua.

14 Comments

 1. De la il·luminació nadaleca de Madrid no en puc opinar perquè no ho he vist, però pel que tu expliques i ens mostres amb les fotografies, si més no, és alegre i digue’m que “fa Nadal”. Pel que fa a Bcn, intentaré veure-ho personalment aquesta setmana ja que hi pujo per st.Esteve. Però pel que m’han dit, (amb la “collonada” que ha costat), he escoltat i sembla per la fotografia “fa Pena”.Que s’ho facin mirar … !!!Bones Festes!

  M'agrada

 2. Al peu de la notícia., aquest és el títol que li posaria al teu bloc., tot i que el de Pedra Foguera el trobo sensacional., els comunistes de Barcelona han apagat els llums per això de l’estalvi…en fi l’idiotesa no té límits..saludus

  M'agrada

 3. en madrid los árboles de navidad son a cada cual más raro, pero están chulos. y sí, me has pillao, los ferrero rocher son de lo poquito que se me resiste. jejepásalo bien por navidad y a la vuelta me cuentas qué te han traído los reyes… jeje

  M'agrada

 4. bon dia esther!als arbres madrilenys, independentment de que agradin més o menys, sel’s hi nota una voluntat de fer nadal.aquí a barcelona, aquestes ecobonyigues, em semblen una monumental presa de pèl.suposo que el sr.saura i la sra.mayol tindran a ca seva una cartulina cònica (de paper reciclat, és clar!) fent d’arbre de nadal? o no?

  M'agrada

 5. eis guapa!Segur que la nova facultat setà millor, però tot i així no vaig poder evitar emocionar-me en deixar el seminari. Potser perquè és nadal! xDDe totes maneres tenim un consol, els ordinadors tan ‘fantàstics’ que teniem a les aules de disseny continuaran amb nosaltres, com a mínim aquest any.que tinguis un Bon Nadal tu també!

  M'agrada

 6. Vaja, vaja, quina caqueta d’arbres ha fotut l’ecopija! Quan un treballador barceloní arriba a la seva ciutat després de mitja hora més a l’entrada de Barcelona i ha anat a comprar al super i torna amb els productes als braços perquè no li han donat bosses de plàstic, es troba amb aquest panorama tan xungo. Doncs va així la cosa, tot són gustos. Bon Nadal maca!

  M'agrada

 7. Pues con la tan cacareada crisis no vienen mal estas pinceladas de color, las de Palma son más austeras y sencillas,me ha gustado que “es nostro Sr.Antich” sea consecuente con los tiempos que corren.Aquí las dejan hasta después de la fiesta del patrón de Palma,Sant Sebastià.Un abrazo,mi muy estimada corresponsal.

  M'agrada

 8. Assumpta, la veritat és que no m’imaginava que Madrid per Nadal fos tan bonic! Jo també intentaré veure alguna coseta més de Barcelona.Miquel, doncs no se’n parli més! :)Noctas, s’intentarà estar al peu de la notícia, sí! 🙂 Ai, l’estalvi…!Estrella de Mar, hay algunos árboles bastante raros, sí. Los de la Puerta del Sol, por ejemplo, con sus triangulitos. ¡Nos vemos en la reentrée! ;)Òscar, hahahaha, sobretot de paper reciclat! Dic jo que les seves llumetes també funcionaran amb energia solar… Cal predicar amb l’exemple ;)Carlota, jo no dic que la facultat on vaig jo ara sigui millor. És diferent, té les seves coses bones i dolentes, com tot en aquest món. Els madrilenys es queixen moltíssim de les instal·lacions… són un pèl inconformistes! Aquest setembre, abans de marxar, ja vaig passar pel seminari i li vaig dir adéu al nostre microones 😀 A veure si abans de marxar de nou em passo per la nova facultat (ho veig difícil, però)!! Bon Nadal Carlota!!!Albert, sí, sí que fa goig! Fins i tot la façana de El Corte Inglés de Preciados semblava treta d’una pel·lícula d’aquestes americanes…!anònim, home, això millor que res, no creus? 😀 Però vols dir que el ciutadà barceloní només tarda mitja hora més en arribar a casa seva? Tinc els meus dubtes!Tere, esto de nuestra “cacareada crisis” me da qué pensar… A veces tengo la impresión de que a ver si va a ser todo una invención de los medios de comunicación… Y sí, una pincelada de color no va mal del todo. Ya me he ido pasando por tu blog, y ya sé cómo pinta Palma en fiestas!!! 🙂 Muchas gracias por leerme, Tere!Té la mà, Maria, la natura, pobre, ja no li deu quedar veu! Bones festes!!

  M'agrada

 9. Doncs aquí a Reus ja estic veient bombetes foses… això sí, el nostre arbre li dóna cent mil patades al de Tarragona, i als de Barcelona i Madrid tots junts!!! (Tot s’ha de dir que el de Tarragona ha millorat respecte a l’any passat…).Tranquila, ja apareixeràn més pollets, encara tinc unes quantes idees més sobre què faré amb ells! ;)Que passis molt bon nadal i que et portin molts regals wapa!!! ;***

  M'agrada

 10. laia, hehehe, l’arbre del Mercadal! 😀 Doncs jo l’altre dia vaig baixar a Reus a veure’l…! Però m’ha dit un ocellet que va fer una ventada, i va caure (abans del Nadal, però…). El de Tarragona, sí, millor que el de l’any passat.Quim, i tant que sí! Millor que les de Tarragona, Reus i potser millor que les de Madrid i tot! 😀 L’arbre no és gaire gran, però crec que queda prou maco a la plaça del Pati!!! Que tu també acabis de passar un molt bon Nadal! 😉

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s