El periodisme en crisi

La còlera de García Márquez no, però sí la crisi és la que està trinxant les redaccions periodístiques i passant-les pel sedàs. En d’altres casos, les redaccions sobreres les elimina del mapa, així, com si res.

Posem-nos en context amb aquests titulars:

El Grupo Zeta presenta el ERE que afectará a casi el 25% de su plantilla (El País)

Cierra ADN.es (La Vanguardia)

Los trabajadores de la Voz de Asturias crean un blog ante la amenaza del ERE (meneame.net)

Feia uns dies, les esperances eren més grans en assabentar-nos que un diari digital com Xornal de Galicia, del qual només existia l’edició digital gratuïta, saltava a la palestra del quiosc en una edició en paper. Vaja, era un bri d’esperança en aquests temps en què sembla que la mort de les edicions impreses s’acostava. Però aquests titulars i l’efervescència de grups al Facebook com “Por la dignidad de los periodistas“, “No al cierre de ADN.es” o “En contra del ERE del Grupo Zeta” posen en relleu que la cosa no va bé. Gens bé, pel que sembla.

Haurem de lluitar per la dignitat dels periodistes, doncs, perquè encara no n’hem aprés, per molt que haguem passat -o haguem de passar- uns 5 anys a la facultat. Precarietat, caos laboral i intrusisme són el pa de cada dia. Caput.

Foto extreta del grup “Por la dignidad de los periodistas”, al Facebook.

13 Comments

 1. ànims a tots els que, com tu, creieu en aquesta vocació. malauradament la crisi esquitxa molts sectors i els mitjans de comunicació són un dels darrers en arribar-hi. als mitjans demanar-li que tot això no sigui un excussa per gaudir de millors balanços a fi de mes i als professionals que, malgrat tot, mentre treballin ho facin sense baixar el nivell.petooons!

  M'agrada

 2. Més que culpa de la crisi, jo diria que des de fa un cert temps hi hagut una abundància de mitjans de comunicació que no es pot mantenir de cap manera, econòmicament parlant. S’ha repartit tant el pastís que per alguns només n’arriben engrunes.

  M'agrada

 3. Blogs del Camp penso igual que tu, ara amb la crisi el que està passant en certa manera és que el panorama s’esta “netejant”, ni era normal que hi haguessin mitjans de comunicació com a xurros ni és normal que gent que mai ha tingut res, amb tot el meu respecte, es pogués permetre el luxe de comprar-se cotxe, pis, vacances, etc etc, potser ho exagero però és la sensació que em dóna. No estic d’acord en el fet que facin fora a treballadors, tothom té dret a treballar, però potser ara… es demanarà més, es serà més exigent per entrar a trrballar en un lloc???

  M'agrada

 4. Potser en molts “camps” s’ha estirat més el braç que la màniga (no sé si aquest també seria el cas en el co·lectiu periodític), i ara amb la crisi(lamentablement, com sempre,)qui paga els plats trencats són els professionals que treballen en el dia a dia -no els que estàn a dalt de tot asseguts en la butaca-.Endavant amb les vostres veus unides! tots a una !Espero que es pugui resoldre bé !Anims i un petó.

  M'agrada

 5. les crisis tard o d’hora passen, però la precarietat laboral del món del periodisme ja és un problema crònic i que sembla condemnat a no tenir solució. mentre anem sortint periodistes de les facultats (és a dir, car fresca) podran seguir putejant als treballadors. si et queixes, doncs que desfili el següent, i així acaba la majoria del sector: crematsno ens cal crisi per estar en males condicions laborals!

  M'agrada

 6. Conseqüència directa de les fluctuacions de calers en els cicles de la economia, a vegades es sobredimensiona la oferta de informació i a vegades toca fer retalls. És una pena deixar que certs mitjans es limitin o desapareguin. Sobretot si és premsa escrita.Però preguntem-nos qui és l’asassi en aquest drama? La manca de lectors, una decisió dràstica, o bé una falta de recolzament econòmic per el que abans pagava? O potser una mica de tot?En certa manera és llei de vida la reordenació si vols eficiència, però d’altra banda és frustrant i injusta el poc respecte que es té per al treballador quan les coses van mal dades… solidaritat 100% amb el ram.P.D: Als del grupo zeta, ho sento, però ni aigua. “Ask me about: Com per culpa del Grupo Zeta em van prendre per terrorista.”P.D.2: :O que estic bocabadat, que he acabo de entrar al pedrafoguera des del facebook, i ja he vist la teva etiqueta al bloc. Professional…

  M'agrada

 7. Recordo en Màrius Carol, que un dia que a Rac1 parlaven de la crisi, va dir que la gent té una visió tant pessimista de la crisi degut a que els diaris moltes vegades sense adonar-se’n estan reflectint en el relat de com va crisi econòmica, el neguit d’alguns periodistes per la crisi dels mitjans de comunicació.Coincideixo amb ell en el fet que els mitjans de comunicació (sobretot els diaris) estan aplaçant massa l’inici del debat sobre com adaptar-se al nou “paper” que està jugant internet en la difusió informativa.

  M'agrada

 8. Els periodistes tampoc és que siguin angelets., només cal veure la grandíssima peli de Primera Plana per donar-te’n compte., tampoc ajuda que per ser periodista no tinguis que estudiar necessariament la carrera de periodisme., en fi que per molt fatxenda que hi hagi a la professió que no paguin justos per pecadors..saludus campeona!!!

  M'agrada

 9. òscar, tan de bo no siguin romanços per treure’n més beneficis a fi de mes… tan de bo. Però, com diu l’Aniol en el seu comentari, no és que estiguin baixant el seu nivell, sinó que en les informacions es nota certa tensió… i que es trasmeten a la resta de la ciutadania… A veure com acaba tot plegat.Blogs del Camp, tens tota la raó: han sorgit massa mitjans, però és clar, es tracta de la llei del més fort. Com els mitjans gratuïts: n’hi ha 4, 20 minutos, Metro, ADN i el Qué?. És de lògica veure que tots no poden sobreviure. ADN.es ja ha tocat fons, també hi ha un ERE de Metro o alguna cosa així, i se’n parla d’una suposada fusió de capçaleres… Gràcies per comentar!!! :DLaia, hehehe, coincideixo amb tu amb què el panorama s’està netejant. Sí, hi ha massa mitjans de comunicació i també crec que massa facultats de comunicació (7 a tot Catalunya!). Però que s’exigeixi més a l’hora de demanar un lloc… pel que he vist (fins ara), sí es demana experiència (per damunt del títol) però sobretot hi ha demanda de gent que t’ho pugui manegar tot, absolutament tot, i sense demanar gaire sou a canvi… D’aquí el problema dels becaris, dels estudiants que comencen i els acabats de llicenciar, que moltes vegades substitueixen el treball d’un professional remunerat per 0 euros. I si dius que no, un altre s’arrossegarà per tu… Assumpta, ja ho dius ben bé! Qui paga la crisi són els de sota, i els de les butaques, ben asseguts que estan! Com a qualsevol ram i empresa. I és veritat, és l’hora d’unir totes les veus 🙂

  M'agrada

 10. Illa dels Monstres, no, no, no ens cal crisi per a que el periodisme estigui en males condicions laborals! Ja ho dius tu que la carn fresca que surt de la universitat acaba cremada d’aquest problema crònic… Què cal fer-ne al respecte? Dir no a les males condicions, però no és tan fàcil! Ara mateix recordo un anunci a la facultat aquesta, per fer-li de becari a Isabel Gemio a la ràdio per 0 euros a l’altra punta de Madrid, i la gent no s’ho pensa pas… No sé com podem permetre això (bé, sí que ho sé, perquè l’altre company sí que ho permet).Bobbin, m’has fet pensar amb el teu comentari… A veure, en premsa escrita és evident la davallada de lectors: el Mundo i el País, si fa o no fa, em sembla que han perdut al voltant d’uns 60.000. I també la falta de recolzament econòmic -no tants lectors, els anunciants paguen menys. Menys lectors i menys anuncis, salten els llocs de treball. És clar que és conseqüència dels cicles econòmics aquests 🙂 Però el problema del periodisme no és nou, aquest és el problema en si…P.D. Eh? hahahaha Què dius que t’han fet els del Grupo Zeta? Et van confondre els de l’Sport per un hooligan o alguna cosa així…? XD P.D.2. Havia “etiquetat” el post al Facebook com a experiment sociològic, a veure si algú hi clickava i hi entrava… I pel que veig funciona, heheheheheAniol, jo també estic amb el que diu en Màrius Carol. Em sembla que en alguna altra ocasió ho havia comentat, però els mitjans tenen força culpa de la crisi, d’escampar que hi ha crisi. La gent ha tingut por, i no ha comprat fins ara a les rebaixes. Conseqüència d’això, és que els botiguers feien rebaixes i ofertes abans d’hora, perquè tot el que s’ha dit és nefast. Tot i que ara, ha donat un tomb de 360º: on és la crisi? D’acord, el conflicte de Gaza és important -i sagnant, i brutal, i horrible-, però em sembla que estem desviant l’atenció massa estona cap on no toca i queden coses al tinter.Doommaster, gràcies per solidaritzar-nos amb els “plumilles”, hehehe :DNoctas, m’ha encantat això que dius que “els periodistes no són angelets”. Calia que algú ho digués (i ho reconegués!) :D. Sembla ser que no, que no cal tenir la carrera per ser periodista… un alt càrrec d’aquest govern nostre tampoc no té carrera i tampoc no passa res 😉 Doncs m’apunto la peli de Primera Plana, que no l’he vista! Gràcies Noctas!!!

  M'agrada

 11. Per més que un cregui en la preofesió de periodista, per més que accepti sous ridículs per jornades faraoniques, això se’n va tot a pastar fang. Així de cruel però també de real. Si fessin un ERE als consells d’administració, les coses serien diferents.

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s