Zapatero, calent. Euskadi, calenta

Avui va de lapsus lingües i succedanis.

Quan tens un caramelet com el d’ahir, el de la pixada fora de test de’n Zapatero en plena roda de prensa amb el seu homòleg rus Medvedev en què anunciava la signatura de l’acord sobre turisme “para estimular, para favorecer, para follar… para apoyar ese turismo”, com resistir-se uns informatius a no oferir aquestes imatges, per molt infantil que sigui riure-se’n d’aquest error. Antena 3 i Telecinco almenys ho van aprofitar. A TVE ja no us ho puc assegurar, seria com un gol en pròpia porta. Puja unes dècimes el share, segur, gràcies president.

Bé. Mireu que arribem a ser perepunyetes i primmirats amb segons què.
Però d’altres qüestions se’ns passen per alt, ja no lapsus lingüístics, lapsus semàntics, i dels grossos:

El Mundo (02/03): “Los nacionalistas desalojados del poder en las dos comunidades”, “Patxi López será lehendakari”
El País (02/03): “El ascenso de Patxi López […]”
El País (04/03): “Zapatero pide al PNV que asuma la pérdida del Gobierno Vasco”

Perdó? Qui dieu que ha guanyat? Però si el PNB ha tret un escó més que el 2005, i li passa de 6 escons i 80.000 vots al PSE! Però per què ningú parla clar? La Vanguardia és l’única que va donar-nos un títular fidedigne a la realitat aquest dilluns: “Resultado incierto”. No havien de ser els periodistes qui fiscalitzessin el poder i els qui denunciessin la mentida per a no tenir una mala democràcia? És cert que en unes eleccions guanya tothom, encara que en aquest cas la dosi de triomfalisme -quan no és així- és exagerada. Una mentida repetida mil vegades acaba essent veritat. I un pacte del PSOE amb el PP és antinatural i perjudicial per a la salut democràtica. Em sorprèn que tothom calli.

D’acord. Que les regles del joc democràtic són així, i que els pactes són lícits ho sé. Sí, he llegit avui Ignacio Escolar a Público: “en Guipúzcoa, gobierna la Diputación el PNV, a pesar de que el PSE fue la lista más votada“. Ningú no és lliure de pecat. Tot pel poder, i feta la llei, feta la trampa. No entraré a discutir si els abertzales són més bons o més dolents, sinó que els grups minoritaris també tenen dret a fer sentir la seva veu de manera democràtica en un parlament.

Però els catalans vam obrir la veda amb els pactes de no-guanyadors. I Zapatero ni ens estimula, ni ens afavoreix, ni ens recolza, no com als russos. No haurien d’haver-hi lapsus lingües ni semàntics que valguessin.

13 Comments

 1. Colló, jo llegeixo aquests tiulars i no pillo els lapsus ni en pintura., és cert que el periodisme hauria de ser molt més crític i denunciar expressament aquestes coalicions que com bé s’ha vist a Catalunya funcionen malament., mentres la llei electoral permeti que un partit que ha perdut les eleccions governi amb el suport d’altres partits, els polítics en treuran rendiment i governaran ni que sigui en contra de la bona salud democràtica.,recordo que Patxi Lopez va dir que no governaria amb el PP i ara ja ho veus, se n’oblida de les seves paraules., pel que fa als partits que recolzen la violència per mi que no es legalitzin mai….saludus campiona i em sumo al comentari del bo de l’Oscar

  M'agrada

 2. Zapatero aquell dia volia dir ” me “foll…” el estatut que aprueve el pueblo de Catalunya”. No voldria estar a la pell del Zapatero si al País Basc s’acaba materialitzant el pacte PSOE-PP.

  M'agrada

 3. És que se’ls veu el llautó, pobres pecadors… Les eleccions a comunitats autònomes son un llop amb pell de xai. Es dexideix qui mana, però el que està en tela de context és si els nacionalistes podràn ser fora. En aquest cas, és igual que el PNV tingui 8 escons més (si tenim en compte que EA va anar per el seu compte i que abans acaparava 7 de 29). És igual que les regles del joc canviïn precísament ara amb els abertzales.Tots els diaris celebren la festa de la democràcia amb la seva interpretació personal, la dels dos bàndols.Igualment, a Catalunya aquestes coses ens porten al paire, perquè no son cap novetat. Et recomano que miris la web del PNV i busquis (si encara hi és) el video de la campanya on Artur Mas els adverteix de que es poden quedar fora. No l’acusaré ni de endeví ni de malastruc, potser de xul·lo per aquella manera de parlar que sempre arrosega. El cas és que l’encerta, malauradament.

  M'agrada

 4. Aralar també ha pujat en escons, emportant-se’n de Ezker Batua.Se’m van fer i encara se’m fa, molt difícil d’analitzar els resultats. Sobretot veient que els mitjans de comunicació ja els importa una merda explicar bé les coses, nomé s’han preocupat en com explicar-ho per afavorir al partit predil·lecte.No em vull imaginar com es deu sentir ara mateix un ciutadà gallec no-votant del PP.

  M'agrada

 5. Òscar, merci!!! 😉 Noctas, és que les dues úniques maneres de fiscalitzar el poder són l’opinió pública i el periodisme. Si la gent ja veiem que passa del tema, i el periodisme també se’n desentèn, què ens queda? A més, és veritat, ja s’ha vist que a Catalunya funciona malament, però sembla que els és ben igual. Cert que Patxi López va dir que no pactaria amb el PP, però pel poder tot s’hi val, l’únic que els sabrà més greu és haver de pactar amb UPyD… Abans m’he recordat que no és la primera vegada que pacten PP i PSOE, a Navarra ja ho van fer (bé, amb UPN en coalició amb el PP, que ja és història), i pel que sembla van pel mateix camí… Complicat, eh! I jo estic amb tu, els partits que promoguin la violència, cap de legalitzat!!!Doommaster, em sembla que alguna cosa s’ensumen del què se’ls hi ve a sobre…Anònim, no ho crec pas que tingués intenció de dir això… No cal que ho digui, que els catalans ja ho tenim ben assumit tot plegat (per desgràcia).Pikachu, és justament el que celebraven els mitjans de comunicació aquí a Madrid: que els nacionalistes quedessin fora, tant a Galícia com al País Basc, per una vegada tenen una causa en comú. Bé, però trobo que se’ls ha vist massa el llautó, objectivitat zero, i per una vegada El País i El Mundo coincidien. Estrany uns titulars de portada semblants!A Catalunya ja estem acostumats i sabem de què va la història. He buscat a la pàgina del PNB i no he trobat el vídeo -bé, diu que ja no existeix-, però ja m’imagino l’advertència. No per això, crec que al PNB ja es deurien imaginar que passaria alguna cosa així.Aniol, és difícil analitzar els resultats, han passat tres dies i encara no sé sap ben bé què… Bé, sí, que hi ha 100.000 vots nuls, que correspondrien, crec, a 7 escons.Un ciutadà gallec no del PP? Sempre hi ha d’haver gent partidària d’uns i partidaris d’altres, aquesta és la gràcia de tot plegat, del joc. T’enllaço el blog d’una noia gallega que conec: http://euminmecomigo.blogspot.com/2009/03/conclusion-post-electoral.htmlIlla dels monstres, i, pel que sembla, no hi ha manera de treure’s el vici! No haurien de tenir cap valor uns comicis adulterats, però en aquest cas, els haurem de donar com a bons per molt que ens pesi…

  M'agrada

 6. Estic molt d’acord amb el teu text en pràcticament tot, menys quan dius que el pacte PP-PSOE és antinatural? N’estàs segura que són tant diferents en el fons i sobretot a Euskadi? És més antinatural aquest pacte que un PSC-ERC?M’empipa bastant que en unes eleccions els perdedors (i més si ho han fet estrepitossament) es comportin com si fossin els guanyadors i més si el Zapatero tal com va fer diu que haurien de governar en solitari (sent la segona força política!).Petons (i per Irlanda em va genial!!!). Per cert, t’he enllaçat al meu blog :P.

  M'agrada

 7. Estic d’acord amb que hi ha pactes que semblen antinaturals, com un PSE – PP al País Basc, per posar un exemple que em sembla inversemblant. Però jo em pregunto, que és pitjor, un bipartit, o tripartit (que com comentaveu alguns, a vegades no funciona), o una majoria absoluta, on el partit que governa pot fer i desfer el que li doni la gana? Per governar no s’han de guanyar unes eleccions, s’ha d’arribar a una majoria absoluta. Aquestes són (qüestionables o no) les regles de la democràcia.

  M'agrada

 8. Crec que ho has dit tal i com m’hagués fer-ho a mí, (el que passa és que no en sé)completament d’acord. Com hem comentat altres vegades, s’haurien de dir les coses pel seu nom, però ves per on cada vegada s’estila menys i com bé dius les mentides de tant i tant repetir-les acaben sent veritats. 😦

  M'agrada

 9. Català a Irlanda, amb la similitud aquesta m’ho poses complicat… Sí, estic convençuda que és més antinatural un pacte PSE-PP al País Basc que un PSC/PSOE-ERC a Catalunya, que almenys estan tots dos situats ideològicament en un lloc proper (parlant d’esquerra-dreta, no de res més) i amb l’excusa que el tripartit és “un govern d’esquerres”. Potser sí que PSE i PP el que comparteixen és que són constitucionalistes i la voluntat de fer fora el nacionalisme de tenir la paella pel mànec. Però jo crec que és antinatural perquè tradicionalment són oposició -encara que sigui a Madrid-, i l’oposició és molt necessària per al bon govern… i perquè si ho fan, la situació crec que pot acabar sent bastant complicada, ja es veurà en quin sentit…La veritat és que sí que fa ràbia que no es reconegui qui ha guanyat realment. El “triomfalisme” de López és tot màrqueting i estratègia electoral (suposo, eh!). Jo també t’he enllaçat! :DDoommaster, doncs ja em passaré pel teu bloc a veure-les! ;)Alba, jo crec que si un partit treu majoria absoluta, està legitimat de sobres per a governar. Estic d’acord en les coalicions i pactes, sempre que el govern (o part d’ell) recaigui en el partit que ha guanyat, que ha escollit la majoria del poble, amb el recolzament dels altres grups, que també han de tenir veu i vot. El que jo no trobo tan correcte és un pacte de no-guanyadors, que no és la primera vegada que es produeix (en la història de la democràcia en l’Estat espanyol han sigut 16 governs. Tot i així, el govern només governa, per a legislar fa falta majoria parlamentària.Assumpta, malauradament vivim en una societat en què sí, les mentides acaben sent veritat. I les veritats no veuen mai la llum.

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s