Fent el (futur) gos (guia) a classe

Es passa pel folre Ulrich Beck, i no és l’única. De fet, la classe d’Estructura Social se l’ha passada entre becaina i becaina. La professora ni s’ha immutat quan l’ha vista aclucant els ulls. Una vegada les diapositives de PowerPoint s’han fos a negre, senyal que indica que els alumnes ja poden fugir als seus afers diversos a la cafeteria o a la gespa, la mestra l’ha felicitada pel seu capteniment durant la seva primera hora i mitja a la facultat de Periodisme.

Per a ser un gos, un Golden Retriever si volem filar prim, la seva ha sigut una actitud modèlica. Tot i així, a la Blanca -la gossa que s’adorm a classe- encara li queda bastant per aprendre. És un “futur gos guia” de la ONCE, un dels 150 cadells que, en un futur, acompanyaran persones amb deficiència visual de tot l’Estat espanyol. La Patricia, la seva mestressa, l’ha acollit a casa des que tenia pocs mesos i ara s’encarrega d’ensinistrar-lo. L’objectiu d’ara en endavant i fins que faci un any en què la família de la Patrícia i la gossa són carn i ungla -el gos no pot passar més de dues hores sol- és que la Blanca es socialitzi, que apregui a comportar-se en llocs públics. I d’aquí la seva assistència a la Rey Juan Carlos, en una lliçó universitària pre-bolonyesa de 200 alumnes matriculats, però d’una vuitantena de cos present.

Amb la seva armilla groga, símil caní de la L dels conductors novells, la Blanca es pot passejar sense impediments per qualsevol edifici i transport públic de Madrid fins a la seva “graduació”, que anirà seguida d’un entrenament més específic a l’Escola d’Alcorcón de l’ONCE. Ara per ara, només famílies de la Comunitat de Madrid poden adoptar un “futur gos guia”. Serà bona en el seu ofici, pel que he tractat amb ella i pel que comenta la seva metressa. Després de tres intents de cops secs de mà de la Patricia, la Blanca capta la indirecta. S’asseu i amb cara de gos posa per a la foto. Li toca fer colzes si vol aprendre a guiar, tot i que esperem no veure-la a les recuperacions de setembre.

14 Comments

 1. Antes no me detuve a decirte nada,pero me alegro mucho de haber vuelto a leer tranquilamente lo que has escrito,¡ ME ENCANTA!,he aprendido mucho con los enlaces que has puesto,son una maravilla estos perros y esas personas que ayudan en su adiestramiento.No importa que se adormezca con la clase de Estructura Social,se lo pasaremos ¿no?.Un abrazo

  M'agrada

 2. Bobbin mou la cua (metafòricament parlant) :DI és que siguis gos o siguis un ésser humà, hi ha segons quin temari que resulta infumable, segur que molta gent es va enterar del mateix que el pobre animal. Igualment és un èxit omplir una aula amb 79 éssers humans i un can en aquests dies que corren.M’ha fet gràcia això de que ha sentit la ordre i ha posat per la foto. Per a gossos, coneixia ordres simples com “mort!” o “la pota”. Aquests gossos son una passada. Espero que no us l’haguéssiu portat al san cemento!

  M'agrada

 3. Tere, me alegro muchísimo de que me leer que has aprendido algo con este post 😀 La verdad es que mi idea esta vez era mostrar algo que no conocemos, porque no se habla del tema, y que además se puede considerar como un gesto desinteresado de una familia que enseña a un perro que luego ayudará a alguien que lo necesita de verdad. Siempre hablo de lo banal en este blog y lo importante lo acabo dejando de lado. ¡Muchas gracias por pasarte, y un abrazo! 🙂 Aniol, aquí a Madrid no té tanta rellevància el dijous universitari com la que li donem els de la URV a Tarragona i els dijous al Port. De fet, si vols festa, tots els dies en trobes al centre. Un “futur gos guia” Golden Retriever per La Latina o Malasaña? Ho veig un pèl complicat! Però dic jo que també hi podran entrar… Doommaster, i jo, i jo també en vull un! 😀 Bobbin, no, no, et puc ben assegurar que el gos va aprendre més (tot i que feia la migdiada) que qualsevol de nosaltres, els alumnes, que només paràvem atenció a qualsevol moviment del gos! Doncs sí, sent les ordres i, encara que li costava una mica reaccionar perquè no fa gaire que està amb la família aquesta, ho fa, almenys hi posa empeny. I posa per a la foto (però va costar fer-la, no creguis)! Ja ho dius tu, són una passada i molt intel·ligents! 🙂 Si ja va ser una prova dura una classe amb estudiants mig adormits a les 9 del matí, imagina’t pobre a San Cemento amb 15.000 persones…XD

  M'agrada

 4. Ohh quina meravella de gossa., feu el favord e cuidar-la molt que encara es corrompirà amb tan estudiant. Sort que en tenen els cecs dels gossos guies.,saludus campiona!!!

  M'agrada

 5. Eh, a ese perrete le vi muriendose de miedo en el metro, resbalándose por el suelo…No se si he entendido pero fiestas universitarias sí hay ¡y mucho! lo que pasa es que en la nuestra todo está muerto. Con solo decir que en el último macrobotellón que se programó se hizo un aviso falso de ETA por parte de altos cargos (se llegó a rumorear que fue el decano)Por otra parte porque dices Estado español y no España? ¿Has estudiado el libro de estilo de la ETB? No sé, además de ser más enfarragoso no tiene mucho sentido si no se repite la palabra, no?

  M'agrada

 6. ¿en el metro lo viste? Paciencia, que está aprendiendo, si hace poco que sólo era un cachorro! :)Bueno, lo que comentaba es que aquí, en la URJC, no hay fiesta universitaria tal como la entienden los estudiantes de Tarragona, que salen los jueves para hacer todos la misma ruta y acabar en el Puerto de Tarragona o Salou, sino que hay fiesta cada día (¡y mucha cómo tú dices!) en el centro de Madrid. Pero sí, los de nuestra facultad, en general, son un poco sosaínas, aunque si me dices eso del aviso de atentado, ahora me lo explico todo. Aún así, pocas cosas se hacen en comparación con lo que me explican gente de la Complutense o de la Politécnica.Pues digo Estado español (aunque nunca sé si las dos iniciales van con mayúscula, o una con y otra sin, o viceversa) por pura inercia. Que si no me lo dices tú ni me doy cuenta, aunque si el texto fuese en castellano lo hubiese escrito distinto simplemente porque me sonaría mejor al oído lo otro. En los medios catalanes se suele escribir y locutar así, en televisión, radio, prensa, lo que sea (ej de El Punt del otro día: “Sarkozy va posar punt final a la seva primera visita oficial a l’Estat espanyol”, o del 3cat24, portal de internet público:”Barcelona serà l’única ciutat de l’estat espanyol a estar al Monopoly”). En la COPE por un amigo sé que la expresión no gusta nada cuando se pasan crónicas a Madrid (cosas de su libro de estilo). Y sé que puede resultar un tanto extraño, pero se ha asimilado la expresión sin que ello conlleve implícita ninguna reivindicación de ningún tipo a la fuerza.Gracias por pasarte por aquí!! 🙂

  M'agrada

 7. hahahaha, ja, és la pega que s’hagi de votar per mòbil… crec que és qüestió de sort que una altra cosa, què hi farem! però si no actualitzo tampoc no em mereixo gran cosa… A veure si per a aquest vespre puc fer un post nou! 🙂

  M'agrada

 8. S’assembla al meu gos però aquest segurament està molt millor ensenyatr que el meu…Molt xulo el bloc! i el homenet del encapçalament :PI vindras a Barcelona pels premis?Una abraçada!PS: per cert, la temperatura de les galetes de porro al forn (vaig posar 20ºC) és 101% aproximada, el poses quasi al màxim i llestos 😉

  M'agrada

 9. Comparta o no lo comparta el lenguaje nunca es neutral y que se asuma como natural tiene sus implicaciones no tanto a nivel individual como colectivo. No creo que se diga Sarkozy es el presidente del Estado francés y si se dice pues es rizar el rizo.Y bueno, vamos a darle a esto un poco de reprís para llegar a los quinces mensajes!!pd: acabo de ver el partido del Barça en un barrio de Carabanchel (barrio madrileños, el de Rosendo) y estaba lleno de culés. Vaya celebración. Menos mal que yo prefería que ganara para que no hubiera tanto british en la final que si no…

  M'agrada

 10. Martí, a aquest gos encara li falta molt per aprendre!oooh… aquest matí he anat al súper i no he trobat la pasta aquesta de les crestes (la de “la cocinera” de tota la vida!), a veure si tinc més sort en un altre súper més gran!Si puc intentaré anar-hi, Madrid i Barcelona estàn ja a 2 hores i 45 minuts! :Dwww.sisifo.es, estoy de acuerdo con lo que dices, lo del lenguaje hace mella a nivel colectivo. ¡La verdad es que nunca me había parado a pensar sobre esto! De Sarkozy decimos sólo -en cualquier idioma- que es presidente de Francia, cierto, y de la república francesa para rizar el rizo. Claro, que el caso es diferente, que sea “república francesa” es una realidad intachable a nivel mundial. Lo del estado español es otro cantar. Por cierto, hoy he oído en las noticias que Patxi López quiere que en la ETB se diga “España” en lugar de “estado español”. Adiós al libro de estilo.P.D. Fuenlabrada ayer era “un clam”! Lo único es que, dicen, que no jugaron demasiado bien. Yo me paré en una cafetería, y justo entonces marcó el Chelsea. ¿Seguro de que querías que ganase el Barça para que no hubiese tanto “british” en la final? ¡No me lo creo! XDTé la mà, Maria, doncs hi farem un cop d’ull! 😉

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s