Periodisme i corrupció

Periodisme i corrupció. No és agradable veure aquestes dues paraules del bracet, amb una simple conjunció que les delimita. No sabem on acaba una i comença l’altra, estan agermanades, són còmplices i tenen les mans brutes.

De fet, aquest és el títol d’un dels cursos d’estiu de la Universitat Rey Juan Carlos, on estic passant el meu 4t de Periodisme. I Julián Muñoz, ex alcalde de Marbella, tal com resa el programa del curs, és el ponent convidat de la taula rodona “El Periodismo de Investigación como supervisor del Sistema Político en España”. Els aprenents de comunicadors del campus de Fuenlabrada murmuren (molt) sobre el tema, alguns reacis a la efímera docència d’aquesta estrella mediàtica de la corrupció en una universitat pública, d’altres satisfets perquè pot tractar-se d’una autèntica masterclass sense precedents, d’algú que controla el tema de la putrescència política. Avui copsa l’ atenció de tots els mitjans, i és que no sempre un personatge d’aquest calibre és convidat a exposar (i a que li refutin) les seves impressions en una aula universitària. I pot ser ben instructiu, i destructiu també.

Periodisme contra la corrupció. Canviem conjunció per prepossició (afegint-hi un article determinant, que sinó no em fa el pes) i ens trobem amb el que hauria de ser i no ho és: dos conceptes enfrontats. Gairebé sempre, els periodistes donen visibilitat positiva, cobertura i fins i tot accés directe als corruptes. Gürtel, Rumasa, Filesa, Malaya, Banesto, Gescartera, som capaços de descriure les trames tan bé com el gol de lo gusiluz Iniesta al minut 93. Gran error del nostre periodisme, que potser sí va agafat del bracet de la corrupció i no fiscalitza prou.

16 Comments

 1. el problema no és exclussiu del periodisme, esther. la corrupció és una epidèmia que encomana moltes altres activitats laborals.potser la diferència és que una de les tasques del periodisme és la denúncia de la corrupció.no sé jo si la presència d’en muñoz serà massa clarificant.petooons esther!ps: tenim un amic/conegut comú. el ivan rodón.:)

  M'agrada

 2. deu ni do, té nassos la cosa, per no dir una altre paraula. Llavors si fem una taula rodona sobre els crims, invitem assassins en serie?, no ho sé on anirem a parar

  M'agrada

 3. Estic totalment d’acord amb Maky, ho trobo aberrant, més si li paguen al desgràcies del Patxuli.Quin poca vergonya… Espero k li tireu tomakts al vandarra akt.Saludus.

  M'agrada

 4. Una vegonyós si que és… Com diu Maky, no és normal que per parlar de corrupció se porte a aquest “engendro” (per dir-li d’alguna manera). No seria més normal portar a algun dels periodistes qe va cobrir aquest tema? No li veig cap sentit.

  M'agrada

 5. En cuanto he oído esta noche la notícia en CUATRO inmediatamente pensé en tí,en lo que opinarías tú.¿De qué tratará la ponencia del señor Muñoz? Ya me resultaba poco adecuado Mario Conde,pero ¿este hombre,qué méritos tiene?¿qué puede enseñar?¡Que devuelva lo que se ha llevado!¿Qué sistema político es el nuestro que tiene en los Parlamentos a sospechosos de delitos,gente bajo fianza?Me faltan conocimientos para comprender esto,a mí para ser maestra se me pidió certificado de no tener antecedentes penales y tanto en Madrid como aquí en Palma están sentados en sus Parlamentos sospechosos de delitos ¡uhm!Besitos.Espero que vuestra generación de periodistas pase de lo que “está de moda” para ir a lo esencial.

  M'agrada

 6. Ei, és que no ho entenc! A mi em sembla la mar de bé. L’únic que em preocupa son dos coses: La primera, que Julian Muñoz no està preparat per parlar de “El Periodismo de Investigación como supervisor del Sistema Político en España” i dirà el primer que li passi pel cap.La segona cosa, que espero que no succeeixi, és que es corre el risc de que el simposi sigui totalment descafeïnat, que es quedi sense parlar. I al tanto! Que si hagués de parlar a algún lloc, parlaria sense por davant alumnes. Però hi haurà massa rebombori mediàtic. Recordo a Ramón Calderón fa 3 anys dient als estudiants que ells si que mereixien el seu respecte, perquè els jugadors del Madrid eren una colla de ganduls i privilegiats que no tenien cap tipus d’estudi. Suposo que es pensaria que no hi haurien càmeres, malaltia crònica d’aquest personatge.Però tornem al tema, que encara no he dit la meva: Pots portar un senyor-manual de com fer les coses bé i posar-lo a xerrar que xerrarà de gust i amb varietat del que en sàpiga. Però posa a una mostra del gran espectre de corruptes que representa Espanya, sabent que a aquest si l’han enxampat, i si parla, donarà una altra òptica de tot. No cal que justifiqui el que va fer o va deixar de fer, pel fet d’haver-ho fet, d’haver creuat la línea on sí corres un risc, tot el que aporti la seva òptica serà diferent al que pugui dir qualsevol del ram.No defenso Julian Muñoz, però no se, a mi em sembla una oportunitat única. Per aprendre, crec que s’ha de beure de totes les fonts, i a vegades, les fonts no son corruptes, o bé si que ho son, o bé s’ho amaguen. Pensa que el cas Rumasa és un cas de corrupció gubernamental increïble punit per la comunitat internacional. I com m’estiris de la llengua…

  M'agrada

 7. Volen que ens hi anem acostumant i que ho veiem d’allò més normal, que un paio que ha robat milions d’euros pugui sortir de la presó com si res i a sobre l’hem de veure com se li reconeix el delicte com a mèrit.Va bé saber que tenen la intenció de relacionar periodisme i corrupció.Estic amb el Miquel Saumell. Quan veus casos com aquest, et sents encara més orgullós de no sentir-te pas espanyol.

  M'agrada

 8. Òscar, ui! La corrupció està més estesa que la digues-li grip porcina, nova grip, grip A, H1N1, el que sigui! I a més és interprofessional. 100% d’acord amb tu, la diferència és que els periodistes haurien de denunciar-la. P.S. hehehe, el món és molt petit! :)Maky, em quedo amb el que tu dius: “si fem una taula rodona sobre els crims, invitem assassins en sèrie?”. Crec que no ho podies haver dit millor, però el seu relat pot resultar interessant sempre que hi hagi una contrarrèplica.Miquel, estrany, si més no, ho és. Aquest matí ho estàvem tornant a comentar amb els companys d’universitat, després de veure el rebombori que van fer els mitjans ahir, estaven molt enfadats i disgustats, sobretot si l’ex presidiari (que deu diners) cobrés per la ponència. Reitero, com tu, que és una història molt estranya.Anònim, hem estat parlant sobre si cobrarà o no per assistir-hi com a ponent i ningú no ho sap de cert. Alguns diuen que ho farà de gratis i d’altres cobrant, tot són especulacions. I són diners públics. Que podia haver sigut qualsevol altre universitat la que hagués tingut l’acudit.És un curs d’estiu, jo almenys no hi seré i no veuré si li llencen tomàquets… tot i que segur que a la televisió sí que ho podrem veure tots.M.Z., hahaha, és que és la font directa de la corrupció en el fons! 😀 Trobo que la teva alternativa també seria vàlida. La resta de ponents són jutges i altres experts de la justícia, a més de periodistes, és clar.Jaume, està molt bé la trobada de blocaires de l’Alt Camp! Ja t’he respost al teu bloc, encara em queda estar a la meseta fins a Sant Joan, una vegada que hàgin passat exàmens! Segur que hi ha una propera trobada! 🙂

  M'agrada

 9. Tere, en teoría su mesa redonda es “El Periodismo de Investigación como supervisor del Sistema Político en España”. No ha trascendido más. Y es que ahí confluyen dos periodismos de investigación: el “rosa” y el menos sensacionalista, que fueron estirando del hilo. Hablar, puede hablar, por experiencia no será, que dicen que el caso Malaya es la madre de todas las tramas de corrupción urbanística. Lo ético es si es buena idea ponerle un micro delante para amplificar sus palabras.Y no creo que te falten conocimientos. Al contrario, creo que tienes más conocimiento que muchos de los que están arriba del todo: hecha la ley, hecha la trampa. A ver qué tal nuestra generación…Golfos que sois unos golfos, la teva primera preocupació la comparteixo. És clar que dirà el primer que se li passi pel cap, tot i que hi ha la possibilitat que, en el temps que va durar la seva vaga de fam a la presó d’Alhaurín de la Torre, es preparés per una ocasió així. Que les presons, diuen, són una font d’inspiració.Sobre la segona preocupació, no crec que Catxuli es quedi sense torn de paraula i sense que ningú reprodueixi a la tele, a la ràdio, als diaris les seves paraules. I d’aquesta preocupació em quedo amb una preocupació de collita pròpia: acabarà eclipsant amb el seu discurs el de jutges i experts en el tema? També preocupant, si més no.El que és cert és que parlarà de “la seva veritat” que és un punt interessant, i que, almenys en periodisme s’ha de donar l’oportunitat de parlar a totes les fonts, com dius tu. El cert és que encara deu molta pasta. I segur que d’altres que ni ens imaginem encara són molt més corruptes que ell.Veig que és molt complicat això! Tinc un embolic mental!Doommaster, així no li donaries ni una oportunitat? La veritat és que ha fet molt de mal a Marbella.Aniol, normal no ho és que surtis així com així de la presó i crec que no ho serà mai. Mèrit? Vivim en la societat de la meritocràcia, però mai no ens han dit quins són els mèrits que compten…Gràcies per passar-vos per aquí! 😀

  M'agrada

 10. Puta vegüenza.Galiacho es uno de los peores profesores que he tenido. Por otro lado, creo que los medios tampoco han estado a la altura. Según ellos iban a ser profesores y dar cursos. Cuando solo es una conferencia o mesa redonda en un curso de Verano donde van cuatro gatos. Pero en fin, otra medalla para esta Universidad que el año pasado llevo a Eufemiano fuentes a un curso sobre el deporte (es el de la operación puerto de dopaje)

  M'agrada

 11. Por cierto, Cachuli, según la Universidad no va a cobrar más que el taxi . Ruiz mateos tampoco. El otro, que ahora mismo se me ha olvidado, sí con algo menos que 700 euros.El profesor dice que los lleva porque son los que mejor conocen el tema. Y yo me pregunto ¿¿el juez y la policía no serían mejores ejemplos??

  M'agrada

 12. El bon periodista ha de ser una mica corrupte, conseguir aquella informació que cap altre aconsegueix requereix a vegades de maniobres ilegals i que voleu que us digui em sembla bé, sempre i quan la informació destapada ho mereixi… per cert recomano si no l’heu vista Primera Plan del gran Billy Wilder….els dos periodistes són uns pillos de campionat!!!!

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s