Si us plau, compri aquesta fàbrica

La seva ubicació és inmillorable: al polígon industrial de Valls, a 19 km del Port de Tarragona, -la mercaderia que li arribi via el Mediterrani la podrà gaudir en un tres i no res-, a 20 km de l’aeroport de Reus -amb vols low cost, els seus socis podran viatjar en la mateixa companyia que la reina Sofia o el matrimoni Sarkozy-Bruni– i en cinc minuts en cotxe a la sortida 11 (Vila-rodona) de l’autopista AP-2, que el portarà a Barcelona, Saragossa, Madrid i a la France, si fa falta. Ikea ho té clar, i per això hi té a Valls el seu centre de distribució del sud d’Europa.

Des del passat setembre que la planta de Tyco Electronics de Valls busca el seu comprador. L’empresa nord-americana ha posat a la venda aquesta fàbrica que es dedica a fer cables per a components d’automòbils, però ningú no l’ha gosada comprar, perquè estem en crisi diuen i els que estan nominats per anar de cap a la llista de l’atur comproven. I fa cosa d’una setmana, els d’Estats Units ja van anunciar que Tyco tanca definitivament a Valls, com la planta de Berga, després d’un ERE que a Catalunya ha afectat a 209 empleats de l’empresa.

Estimat/da comprador/a, jo li he intentat encolomar els cables i les virtuts geoestratègiques de la capital de l’Alt Camp, però hi ha quelcom que fa que aquesta fàbrica sigui un negoci rendible: els seus 115 treballadors, el seu capital humà. Amb experiència, molts d’ells s’han passat anys i panys a la manufactura del cable i també a les oficines, i es veuen ara al carrer per tenir certa edat, per la deslocalització, per la crisi automobilística. Si estava pensant en invertir en un Cristiano Ronaldo o un succedani, deixi-ho estar i, si us plau, inverteixi en 115 famílies.
foto: El Punt

10 Comments

 1. Ho hauré de parlar amb el meu gestor… ai no, que no en tinc. Doncs amb el meu compte del banc… millor que no, que fa 3 mesos que no el "toco" gaire.La cosa està complicada, a veure com ho reconvertiran ara tot plegat.

  M'agrada

 2. suposo que encara que no ho posis en el post, aquest es un tema que et deu afectar en primera persona. Per sort o per desgràcia (cadascú tindra la seva opinió) vivim en un món on es més rentable xutar una pilota.

  M'agrada

 3. Ja tinc la solució, que el govern en comptes de rescatar bancs i caixes, inverteixi els més de 150.000 milions d'euros a nacionalitzar aquestes empreses, salvar els llocs de treball i permetre que la gent pugi seguir treballant. No anem gens bé, i encara pretenen enganyar-nos amb els maleïts "brotes verdes", potser deuen estar al jardí del president o en alguna part del cos d'algun ministre o ministra 😦

  M'agrada

 4. Un dels molts problemes del mercat de treball català i espanyol és l'escassa mobilitat dels treballadors: el capital es mou d'un lloc a l'altre però la gent sovint es nega a desplaçar-se per una feina.

  M'agrada

 5. aniol, què malament et veig doncs com a comprador de la fàbrica 😛 Si, només queda esperar a veure la reconversió.Maky, la veritat és que en primera persona no em toca, però a Valls (que és una ciutat però en el fons és un poble) vulguis o no algun amic, familiar, conegut hi tens. I fa ràbia veure com es gasten 94 milions d'euros en un tio que després se'n gasta 20.000 euros en una nit de champagne amb la Paris Hilton. Aquestes coses les trobo indignants, i crec que era de justícia dedicar-ne un post, que aquestes coses els mitjans normals les tracten de passada i ja està. Que almenys el bloc serveixi per alguna cosa, oi? ;)Anònim, vull pensar que els brotes verdes no estan en cap part del cos d'algun ministre, hahaha (aquí t'has passat, eh!) No sé què hauria de fer el govern, no ho sé… el que sí, és incentivar el treball i el consum. I ara que estem irònics, recordo a l'Empar Moliner a la seva columna de l'Avui, deia que la pròxima marató de tv3 hauria d'estar dedicada al finançament…Martí, no sé si ho he llegit o ho escoltat (o potser fins i tot ho vaig llegir al teu bloc, no me'n recordo!) però els nord-americans es podien arribar a mudar fins a 4 vegades d'estat en la seva vida, quan aquí difícil és que surtis de la teva comarca (com a norma general d'algú amb mentalitat tancada). És cert això que dius, la mobilitat del treball aquí a Catalunya, i a Espanya és una qüestió que no el treballador no té gaire en compte.

  M'agrada

 6. Doncs la veritat és que em sap greu el que li ha passat a la Tyco. Les condicions descrites son realment bones, i el port de Tarragona és envejable, això si. Estava rumiant dir alguna cosa de profit sobre aquest tema, però… què podria de dir jo? Igualment Cristiano Ronaldo ha valgut tres vegades el que va costar Beckham. I CR7 (o 9) no genera 40 milions anuals en publicitat i no té ni de bon tros el caché del jugador anglès per molt bé que doni cosses a la piloteta. Però el problema no és Florentino, que és un home intel·ligent que sap el que es fa, i d'on treure calers (i ja podria gastar-se mig milionet més per l'Alt Camp), ni l'esbojarrat negoci de l'esport rei malgrat les xifres, el problema és que és a Valls un dia, i demà és a qualsevol altre lloc. No toquem fons i no es dónen mesures. Es promou l'acomiadament però no la iniciativa. Després de una estoneta pensant, només se m'acut dir de profit que no duri gaire, que sigui lleu :S

  M'agrada

 7. bobbin, sí, el port de Tarragona és envejable, tan envejable que els de Reus diuen que la ciutat sencera (+ el port, és clar) és el seu barri marítim. Però bé, mentre segueixi funcionant el triangle Tarragona-Reus-Valls… que cada vegada menys és a favor de Valls i més de Cambrils o Salou.Però el tema és Cristiano Ronaldo, Florentino i el crèdit de 70 milions de CajaMadrid! :O Tant com Beckham, potser no, però també el sabran explotar (en el sentit publicitari) al Cristiano, i sino temps al temps.Sobre el que passa a aquesta fàbrica, des de feia temps que s'ho veien venir (des de setembre deien), i ha acabat passant. Això, que sigui lleu. Òscar, tens raó, el post d'avui no permetia gaire sortir amb una nota més graciosa o irònica, per això una entrada més solemne i seriosa. No, Florentino no està per la feina.

  M'agrada

 8. És injust, molt injust que tants treballadors se'n vagin al carrer i encara ho és més que l'esquerra faci certes declaracions en contra dels bancs que financien les operacions dels fitxatxes, quan aquests mateixos partits se n'aprofiten del sistema ultracapitalista i viuen molt bé gràcies a ell.Saludus!!!

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s