Bloc o blog? Car@gol o arrova?

Fa un temps, la xarxa es dividia entre aquells que escriuen un blog, un bloc (acceptat pel TermCat) o una bitàcola, com a traducció de la paraula anglesa weblog. El lingüista Gabriel Bibiloni argumentava prou bé la defensa del “blog” en un article. La catofera, un neologisme que va utilitzar per primera vegada Toni Ibañez, n’anava plena d’aquesta polèmica i mai no s’ha arribat a cap quòrum. És a dir, que cadascú fa servir el mot que més li plau. Per exemple, per tradició, el meu és un bloc, però hi escric posts i no em feu dir per què.

“Volem que en català, el símbol de l’arrova @, es digui Cargol”. Aquest és el descriptiu grup de Facebook d’una iniciativa que un advocat de Lleida, Ramon Arnó, ha posat en marxa i que també té un web: www.caragol.cat. És a dir, demanen que “caragol” sigui el substitutiu en la llengua oral catalana del castellà “arroba” o l'”arrova” catalana segons el diccionari de l’Enciclopèdia catalana o el DIEC de l’Institut d’Estudis Catalans -però no segons diu el meu mític diccionari Albertí groc- o l'”at” que en diuen els anglosaxons. No obstant, l’@ o a encerclada, com alguns en diuen, sembla ser que ve d’antic i és d’origen àrab.

Així, un exemple d’adreça de correu electrònic dita en català seria victorsaulerportal caragol gmail punt com. Caragol o arrova, la qüestió és aquesta.

15 Comments

 1. Mare de Déu formós, cargol? De Lleida havia de ser l'home, i a masses aplecs deu haver anat XDDDPassar de l'AT (de "a" per ex: pepeperez "a" gmail punt com) a arrova (unitat de pes) ja és com una mena d'endarreriment (pepeperez 10'4kg gmail punt com ??); passar a dir-ne caragol, em sembla ja més que rebuscat.En quant a bloc vs blog, jo sempre he cregut que blog ve de "web log", web com a web xD y log com a registre/diari, és a dir un registre via web, i el bloc, doncs, com el "bloc de notes" o notepad, el lloc on es pot escriure des d'un "log" a la llista de la compra.Hi ha coses que no s'hauria de permetre catalanitzar, ni castellanitzar. En fi, salutacions,lonlilon

  M'agrada

 2. Un bloc de raons a favor de blog:http://blogsdelcamp.info/blog-o-bloc.htmlPer veure gràficament la diferència entre bloc i blog:http://jmtibau.blogspot.com/2009/07/armat-de-blog.htmlResumint jo crec que hi ha analogies que funcionen com el correu electrònic, que de fet és una traducció directa, però això de bloc va ser més aviat una patillada. Però que cadascú ho digui com vulgui, faltaria més.A hores d'ara hem de decidir si dir caragol o arrova? Més val agafar-sho amb conya.

  M'agrada

 3. jo faig servir "bloc". No per res, és que el meu primer bloc el tenia allotjat a Tinet i allà li deien bloc. a la trobada de blocaires de l'Alt Camp (on tu fas fer campana :-)) en vam parlar, d'això.El que sí que trobo és que els qui defensen "blog" són molt "militants"- El Termcat, en canv, aposta per "bloc"….Això del caragol, he, he. Qui no té feina…

  M'agrada

 4. Jo escric blocs, blogs inclus weblogs, utilitzo indiferentment els termes, i les entrades igual, posts, webposts, entrades, jo crec que tothom m'enten, per tant m'es igual si es diu arroba, caragol, cargol, la qëstió es que els mails no es perdin :)PD: el victor sauler no és el que surt a les targetes promocionals de la Caixa jejeje

  M'agrada

 5. Molt em temo que no acabarem decidint-nos, altre cop, com amb blog o bloc. :(En fi… Jo ho deixaria a la gent de Softcatalà que sempre acaben trobant la millor sol·lució. 🙂

  M'agrada

 6. lonlilon, no és tan rebuscat, es veu clarament que l'arrova és un cargol, hehehe! moltes gràcies per l'aportació i per passar-te per aquí, que va bé saber d'on surt la paraula blog/bloc! :DÒscar, l'has clavat i has vist les meves intencions d'emprar el dilemma de Hamlet! 🙂 Ahir estava jo molt shakespeariana…Habitant de l'Illa dels monstres, alguna vegada havia vist que et referies a l'illa com un bloq i m'havia semblat curiós. Ensaimada ho havia escoltat en algun programa de TV3… té la seva gràcia ensaimada!XDBlogs del Camp, m'he llegit tot el teu bloc de raons (hahaha) de per què dir-ne blog, i trobo que està molt ben argumentat. No sóc lingüista (de fet encara no tinc cap títol que digui que sóc res) però diria jo que el Termcat empra "bloc" perquè el -og no és una terminació pròpia del català… i aquí entra en joc el que comentes al bloc sobre els manlleus i neologismes i els il·luminats de la RAE amb el "cederrón" o "güisqui". Ara també he sentit a dir "piulada" en lloc de "twitt"… Estic d'acord amb tu, cadascú que ho digui com vulgui :)Jaume, llavors tant Tinet (un dels pioners!) com Vilaweb (tal com explica Blogs del Camp al seu enllaç) van crear marca amb això del "bloc"… Jo li dic "bloc" perquè em recorda a un bloc de notes, ara que ho estava pensant… Així en vau parlar a la trobada de l'Alt Camp? Espero reemprendre el fil de la conversa i debat a la propera :)Albert, pel que sembla tots ens quedarem amb arrova… potser algun amb ensaimada com deien per aquí a dalt, hahaha…Maky, vist així, el que menys compta és com es diu 😀 ui… i els mails segons com, acaben perdent-se. Tant hotmail com gmail, ho tinc comprovadíssim. PD. hahahahahhaa, evidentment. Víctor Sauler i Portal té totes les targetes de la Caixa, és un capitalista. Inclosa la del Barça, el Carnet Jove, el Carnet +26, una Visa Oro amb l'estampa de l'Alhambra i també la del Nàstic i l'Espanyol. Totes totes 😉 Aniol, però sí és el millor de tot! Que mai no arribem a cap acord comú! 🙂 Els filòlegs i col·laboradors de Softcatalà ja tenen feina!

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s