I el teletext resisteix

De fet, la BBC anglesa mai no ha emès publicitat comercial. Però fan pagar per família un cànon (license fee) de 142,50 lliures a l’any, al canvi, 160 euros (13 euros/mes) per veure la televisió pública. Sinó, multa. Als invidents, però, els fan un 50% de descompte en el cànon televisiu -humor anglès aplicat a la vida real-.

L’any passat, per aquestes dates, en aquest bloc parlàvem de Sarkozy i de la polèmica entorn a la supressió de la publicitat a l’ens públic France Télévision, només a la franja nocturna. 365 dies després, els francesos han vist avançades mitja hora les emissions estel·lars del vespre -el que en argot televisiu es diu prime time– i la cultura més present a la graella televisiva, seguint el clàssic model de televisió paternalista d’informar, formar i entretenir a tothom. No n’han tret gaires conclusions més.
A l’Estat Espanyol, Televisión Española ha començat el 2010 amb una programació “sinpubli”, de la que ja s’ha parlat prou. Això sí, sempre una mica més tard: quan la BBC ja emitia als anys 20 del segle passat, aquí tot just començava Ràdio Barcelona. En lloc de publicitat, autopromocions de la tele pública, més temps per als informatius i per programes de realització pròpia. Ja ho veurem, si autopromoció ho entenen per un anunci del nou CD de Rosario, tal com ja s’ha pogut veure.
En breu. Tot això arriba en un moment un pèl crític per a la televisió
a l’Estat Espanyol:

 1. Estem immersos en l’apogeu del neorrealisme televisiu (¿?) que, amb una mica de sort i seny -sobretot demano seny als televidents aquest nou any- podrem tornar-ho de nou d’allà d’on ha sortit.
 2. A l’aguait per veure què en sortirà del maridatge Antena 3-La Sexta (Planeta- Mediapro) i Telecinco-Cuatro (Vocento-Prisa). Més concentració de mitjans.
 3. A molts aquest 12 de gener ens agafarà el toro. No tothom està preparat per a la Televisió Digital Terrestre, tot i els missatges apocalíptics de “perquè la tele de sempre s’acaba al teu municipi”. Veurem el panorama resultant.
És tota una incògnita què passarà amb el pastís publicitari. Recolliran les privades els anunciants de la televisió pública? O totes perdran audiència ara que tenim canals per donar i per vendre a la TDT? I els comercials i publicitaris faran cua a l’atur? Sobreviurà la televisió a la programació a la carta que ens ofereix Internet?

José Mota -ex Cruz y Raya- expressava aquestes preguntes en forma de gag en el programa especial de Cap d’Any, abans de la nova era “sinpubli”.

De moment, a les nostres contrades, l’únic que ha resistit tal com el coneixem des de temps immemorials és el servei de teletext. A Anglaterra ja l’ha dinyat: van fulminar el teletext a mitjans de desembre. A la BBC diuen que “el seu model de publicitat ja no és rendible”. I aquí, no obstant, el teletext resisteix. Sobreviurà?

10 Comments

 1. Eh, doncs que no eliminin el teltext. Sempre ho he trobat una eina més que útil. Habitualment explica coses més interessants que la programació mateixa. D'acord que sembla un anacronisme vist com avancen les noves tecnologies, però la seva eficàcia informativa està més que demostrada. Fa poc, fins i tot van fer un videoclip en format teletext (autobombo: http://alimentaciovariada.blogspot.com/2009/06/av100-el-primer-videoclip-en-format.html ). Si treuen el teletext ja m'han vist prou davant la tele.Pel que al TDT respecta, pot ser la gran decepció del segle XXI. Ens van prometre mil i una coses amb l'arribada de la tele digital, i encara no hem vist ni un 0,5% de tot el que ens van dir. Ni interactivitat ni hòsties. Bueno, una cosa sí: canals de pagament. Ja en tenim, i aviat la cosa anirà a l'alça. Sembla que els que quedaran gratuïts estaran protagonitzats per la decadència, vist el tipus de tele que triomfa i els pocs mitjans econòmics i poca força de voluntat per canviar la dinàmica. El neorrealisme televisiu està assegurat. Però bueno, alguns ja vam fer el salt preventiu a internet. Per sort.P.D.: estic d'acord amb lo de neorrealisme televisiu. Per molt que ens pesi, aquestos programutxos no són més que la realitat de molta gent que viu en aquest país. Per això tene audiència i per això hi ha gent que idolatra a Belén Esteban. Alguns vomitem davant d'això, d'altres viuen encantats.

  M'agrada

 2. Esther, m'enrecordo encara com si fós ahir quan els meus pares em feien manegar els comandaments de la televisió per buscar entre el teletext l'apartat de la primitiva per observar els resultats i si ens havia tocat, o quan jo volia mirar com havia quedat la quiniela.La veritat és que semblava una mica tercermundista, el disseny amb 4 colors i els dibuixos primitius… però era gració, sobretot quan el contador on posaves el número donava la volta sencera quan volies anar del 102 al 103 jeje. Espero que hagis tingut una bona entrada any, per la meva part, ja he tornat de vacances i amb força, espero que tu també.Salut!

  M'agrada

 3. Doncs veig que es confirma el que no vaig tenir ganes de comprovar. Jo estava veient l'altre dia una mena de reportatge sobre Poblet i Santes Creus a La 2 (tranquil·la va ser durant la pausa publicitària dels Simpson) i de sobte van dir que feien una pausa de 3 minuts. Com a reflex vaig canviar de canal (per allò d'estalviar-me anuncis) i després hi vaig caure, que en teoria TVE hauria d'haver deixat d'emetre anuncis. :S Pel que veig encara vaig fer bé, perquè em podria haver caigut un anunci del disc aquell d'una tal Rosario, amb que tant ens donen la tabarra al Spotify.P.D: Com després diguin que el disc de la Rosario no s'ha venut i vulguin pujar el canon de la SGAE ja serà per acomiadar al complet tot el departament de màrqueting d'aquesta dona.

  M'agrada

 4. Doncs mira, faltarà veure que passa a partir del dia 13, però en un article del Punt comenten que de moment, el primer cap de setmana sense anuncis TV1 ha estat líder d'audiència. El motiu: segons sembla, l'èxit de les pel·lícules sense talls publicitaris, com ens agrada veure-les a la majoria. Els ha sortit malament la jugada a les privades?http://www.elpunt.cat/noticia/article/13-comunicacio/20-comunicacio/121585-tve-sense-publicitat-mes-audiencia.htmlP.D. Gran invent el Teletext!!

  M'agrada

 5. Illa dels monstres, de moment pots estar tranquil, que el teletext no l'eliminaran pas (almenys no hi ha notícies que diguin el contrari), i podràs continuar davant la tele. Els quatre colors del comandament a distància no poden morir mai. És genial el videoclip aquest!!!! Quina currada per fer això, animar els frames… Molt bona recomanació! Jo en recordo un semblant, no ja en format teletext, però amb animacions pixel·lades, de l'època de Daft Punk i Gorillaz (de principis de segle). Porto tot el dia pensant-hi quina cançó era i no me'n recordo, ni la trobo a Youtube. Tenia una estètica semblant.Sobre la tele. La TDT ja és una decepció, i estic molt d'acord amb tu. No hem vist ni el 0,5%. Recordo farà ja deu anys, amb el Vía Digital, que van començar a emetre algun anunci interactiu de Nescafè. Suposo que devia estar l'aparell endollat al telèfon, et feien una pregunta, tu pitjaves, i t'arribava un cd amb la cançó de l'anunci per correu. No sé com es plantegen tampoc la interactivitat amb la TDT ara, però sí que la qualitat decau. Més canals no vol dir més qualitat.I això del neorrealisme televisiu… uf! És un dels grans problemes actuals. Mira, jo només et dic que ja estaria bé si el programa de l'Esteban fos de pagament, com el Gol TV. Però sempre hi hauria algú que ho compraria…Jordi, hehehehe… i qui no ha trastejat amb el teletext…? És un clàssic això dels de casa que et fan buscar els números de la primitiva. "No, no, que vull els del dissabte, no els de dijous!". Poses una pàgina més, i dóna tot el tomb sencer. No falla, sempre és així :PM'alegro que hagis tornat amb força, tot i que els exàmens i els treballs ja estan aquí, a la URV la setmana que ve! :S Salut! :DAniol, home! Que la Ruta del Cister mola! XDSobre el tema, avui fent zapping he tornat a veure un altre anunci, d'un CD d'òpera, així que no s'hi val. Al meu Spotify no fan mai l'anunci aquest de la Rosario, últimament em tenen farta amb el "Feliz Borobó!"… et deuen haver clissat com a fan potencial de la Rosario ;)Alba, el dia 13 serà el dia decisiu. A casa meva, però, ni es veu el multiplex del Camp de Tarragona ni cap dels canals d'Antena 3, i quan plou, TV3 no té senyal. Havia escoltat jo això que diu l'article del Punt que enllaces. TVE ha tornat a l'audiència dels anys 90…. però, no tots són avantatges. O sinó, vegi's aquest grup de Facebook: http://www.facebook.com/pages/Senoras-que-se-hacen-pis-porque-en-TvE-ya-no-hay-pausas-para-publicidad/271601444195?ref=mf

  M'agrada

 6. Que facin el que vulguin amb la televisió pública. Que li passin a la TDT on només els partits del Barça de la època del Txapi Ferrer valen la pena. Que li arrabassin la publicitat, si creuen que els seus continguts estan prou a l'alçada per desprendre-se'n. Jo, quan era nano, sovint canviava de canal quan s'acabaven els anuncis. Sempre els he considerat una espècie d'art. Per a mostra, l'anunci aquest d'estrella Damm, em cau la llagrimeta amb el poema. Que proposin cobrar-nos, a la britànica, aviam llavors si preferim tornar als comercials o no. Que pretenguin remenar i remenar fòrmules passades, que potser el canal més vist no es trobi a la capsa tonta. Ni sigui el Youtube. Que sigui Megavideo, oh sorpresa.Però tocar el teletext? És que s'han begut l'enteniment? Ni parlar-ne. La vida és massa complicada si treus la pàgina 202 i la 203, la programació o els números dels cecs. Cinc colors en fons negre en un estil retro 8-bit style sense aixecar-te del sofà. Navegació en coloraines. Subtítols automàtics en la pàgina 800. És un servei públic del que les privades en poden prescindir si així ho volen en la seva nova guerra de mitjans, però no les públiques. Uns treballen per mantindre fluxos de gent mirant pantalles que fan pampallugues. Les altres, i és cínic i utòpic, ho se, haurien de treballar per a tothom, fent una programació accessible i amb un mínim de qualitat.

  M'agrada

 7. Estic totalment d'acord amb els comentaris sobre la TDT i el Teletext. Quina falta feia tenir al Camp de Tarragona aquest invent del TAC12? Algú mira aquests canal? La TDT és un mal invent i un pretext per colar nous productes de pagament. Lo de TVE té un sentit, desviar l'atenció dels 4 milions d'aturats i que estiguin tot el dia mirant la TV que paguem tots els contribuents amb els nostres impostos. Que no veieu que això és una consequència més de la conjunció planetària de la presidència de la UE del Zapatero i de l'Obama als USA, així tindran més temps per colar més fato sobre aquest tema i tenir distret al personal, jeje… Per cert, he vist "l'anunci" del CD de la Lolita i Vale Music, i això no és publicitat?

  M'agrada

 8. Potser amb una reducció ja haguessin fet prou. Trobo malament que la eliminació de la publicitat de TVE la tinguin que pagar els altres…I por em fan aquestes fusions entre canals… quins bodrios poden sortir!Que tinguis un bon any Esther! Llarga vida al teletext!

  M'agrada

 9. Bobbin, els partits de l'època del Txapi Ferrer són molt antics… Però, ves per on, que a Romario -de la mateixa època (crec)- i el seu "estoy cansaooo", ja l'han ressucitat per un anunci de Gol TV. Lo 'vintage', que se'n diu ara del que és antic i desfassat, ven i un partit del Dream Team bé que val un reguitzell d'anuncis. I tens raó, cada anunci és com una petita obra d'art. I l'anunci d'Estrella Damm bé que es val que li posi un enllaç http://www.youtube.com/watch?v=iLtGMkN8mgk, que ho vegi tothom (bé, la veritat és que no sé si ho veurà algú aquí, però la intenció és el que compta, oi?). Crec que fins ara no ha descrit mai ningú tan bé el teletext 😀 "Navegació en coloraines". Tot un art i servei públic, menyspreat i relegat al becari de torn. A mi em servia per a veure que mai em tocava el Superquè de la Quinzena, abans que existís l'internet. Però, desenganyem-nos. No li queda gaire en aquest temps de guerra d'audiències…Anònim, doncs jo crec que el del TAC 12 és un bon projecte. Hi ha molta gent que és incapaç d'agafar un diari o fins i tot de sintonitzar la ràdio, i la televisió és un mitjà de comunicació que pot acostar a tothom les notícies que passen al costat de casa. El problema és, doncs, que hi ha massa canals de televisió local, almenys aquí a Tarragona, i no ho dic pas jo. Això sí, falta rodatge i recursos, els inicis mai no van ser fàcils, i donar-hi temps. Que la TDT sigui per desviar l'atenció, podria ser… Fent zapping ahir a la nit, el programa de TVE es deia "Pan y circo", més explícit no podia ser. Ah, i en propers dies intentarem fer un post sobre què és proposa la presidència espanyola de la Unió Europea :)Doommaster, a França no els han eliminat del tot, fan això de la reducció que proposes. No sé si ens faran pagar un cànon -jo només ho comparava amb el model anglès-, però ja hi ha d'altres maneres per a compensar-ho: per exemple, la pujada de l'IVA, però ja ho veurem en els propers mesos. Molt bon any per tu també! ;)Us he de donar les gràcies per passar-vos per aquí i pels vostres comentaris…, de veritat!!!! 😀 Merci!

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s