Aquí, no!

El debat territorial està en voga. La mare dels ous de la dialèctica aeroportuària al Camp de Tarragona va ser una pregunta al president d’AENA per part de la Cambra de Comerç de Tarragona a principis del passat mes de novembre, recordem-ho. Les vegueries, però, han quedat aturades ara per ara.

La disputa merament nominal i/o anecdòtica dels últims mesos cedeix pel seu propi pes.
Els esforços malbarats, que han nodrit de contingut grupuscles pro-batalles de campanar a les xarxes socials -i que la premsa té part de culpa-, ara s’haurien d’unir pel debat nuclear, greu i imprescindible. Radioactiu, si més no. És necessari per a Catalunya un Magatzem Temporal Centralitzat -bonic eufemisme-, un projecte que preveu que s’hi dipositin els residus radioactius de totes les centrals nuclears espanyoles? El d’avui ha sigut un NO rotund al cementiri nuclear a Ascó.

De fet, els carrers del municipi de 1.600 habitants de la Ribera d’Ebre s’omplien aquest matí en una manifestació contra la candidatura per allotjar al terme municipal el magatzem nuclear. I és que, a canvi de cedir terreny de la població, l’Ajuntament rebrà sis milions d’euros anuals. Gairebé 1.000 milions de pessetes que hauran foragitat tota la gent local, que han seduït també Yebra (600 habitants, Guadalajara), però no a Bernuy de Porreros i Campo de San Pedro (Segòvia, 630 i 375 habitants, respectivament).

És el moment d’usar l’empatia. Qui voldria viure a la vora d’un cementiri nuclear? Tarragona té tots els números.

Foto: Yebra, al diari Público (Guillermo Sanz)

9 Comments

 1. És que ja no és només viure prop d'una instal·lació d'aquestes característiques amb el risc que pot comportar, és tenir la sensació de que ens prenen per tontos i que aquí hem d'anar recollint històricament la merda de tots.

  M'agrada

 2. 2 centrals, nuclears, una petroquímica,… I ara un Cementiri Nuclear. No, si per mi de merda ja en tenim a l'aire i de dades que demostren un ascens alarmant dels casos de càncer també. A mi que m'ho expliquin, si aquest Cementiri Nuclear no causa cap dany a la població, com és que no el situen sota el Congrés dels Diputats? Ah, que no hi ha espai.En fi, ja espero que com a bons espanyols, seguiran la dita "pan para hoy, hambre para mañana".

  M'agrada

 3. Desconec l'impacte mediambiental que pot ocasionar aquest cementiri, però algú amb dos dits de seny pot entendre que beneficis no n'aporta, ni molt menys. El que sí he entès és que a Ascó volen recollir la merda d'España a canvi de sis milions d'euros per any oi? Que em perdonin, però la salut dels habitants no té preu. I com diu l'anterior company, si no comporta cap cosa dolenta per la salut pública, que posin el cementiri al Parlament o al Congrés.Salut maca!

  M'agrada

 4. Illa dels Monstres, avui he escoltat una teoria a l'hora de dinar que més o menys m'ha deixat tranquil·la (tranquil·la és un dir): "ja hi havia merda, no passa res per més merda, no vindrà d'aquí". De moment Ascó només és candidata, toca esperar a veure què passa.Òscar, tot pel poble però sense el poble, sembla que és la màxima…Aniol, les olors, les olors que fa Tarragona sobretot… recordo una temporada que tothom es queixava perquè feia olor de kikos (moresc) i era ben veritat. Això de les dades clíniques, no sé jo si és vinculant o no, contaminació hi ha a tot arreu (a Madrid, només prop de la Complutense de Periodisme es pot veure la lluna i si t'enfiles dalt de tot del Templo de Debod, imagina't). Bé, realment és que és difícil gestionar el territori, no ho sé pas.Jordi, sí, són 6 milions d'euros anuals més una inversió inicial de 700 milions d'euros que, en teoria, han de crear 110 llocs de treball fixes a Ascó. Jo tampoc no et puc dir quin impacte mediambiental tindrà, però m'imagino -i pel que expliquen els ciutadans d'Ascó en blogs i grups a Facebook- que la cosa no pinta gaire bé!

  M'agrada

 5. Vaig intentar esciure quelcom ahir, però em va ésser impossible fer-ho en escasses línies i vaig haver d'esborrar. Avuí m'he documentat millor.Tot plegat, no entenc el rebombori. Ho trobo una pifia dels mitjans i els polítics. No hi han eufemismes, perquè no és un cementiri nuclear el que es vol fer. Un cementiri implicaria ficar en cel·les sota terra un munt de residus nuclears amb la suficient impermeabilització i drenatge de aigües com per a evitar una propagació. Cosa que per cert seria millor que les piscines impermeabilitzades on es dipositen ara els residus tant a Ascó com a Vandellós, o enviar els residus a França, que ja no toca, si ens considerem un país autosuficient.Però és que no és això. Estem parlant de una inversió de 700 milions de Euros en un MTC tremendament hermètic que, si és com el projecte holandès, emmagatzema i aïlla durant 60 anys els residus nuclears en cilindres segellats i després els pretèn sotmetre a tractament. I això dins de un parc tecnològic que es crearà al voltant. I ja no parlem de les infraestructures que això atraurà. I ja no parlem dels controls europeus que tindrà garantits…Dit això, el que es vol fer és bastant menys perillós que tenir una central nuclear. Tarragona pot dir no perquè té tot el dret a causa de un greuge comparatiu amb altres províncies que es legítim. Però la oportunitat és única. No és qualsevol xapussa. I a Holanda, no els paguen 6 milions d'euros anuals per allotjar residus nuclears.Jo personalment, recomano entrar a la web de ENRESA.

  M'agrada

 6. Si Catalunya opta per el cementiri li donaran segur. I a Madrid tan contents…I probablement no passarà res, ni petarà mai, però pobre provincia de Tarragona… cada dia és més un abocador quimic 😦

  M'agrada

 7. Bobbin, t'agraeixo no saps quant aquest comentari que has fet!!! 😀 La veritat és que aquest post d'Ascó el vaig escriure sense reflexionar-hi gaire, deixant-me endur per el cabreig col·lectiu -mal fet per part meva-. A molts ens ha passat això… també perquè la notícia ha sigut més aquest "NO" visceral que no pas explicar amb claretat què coi és això del cementiri nuclear, amb tots els seus ets i uts, vist des de la distància de set dies.Així és tremendament hermètic? Primera notícia. Aquests dies se'ns ha posat França com a exemple, on ho enviàvem tot, però no havia sentit res de MTCs a Holanda. Podria ser que es faci un parc tecnològic, però ningú no ha dit res al respecte. Les Terres de l'Ebre es queixen -i amb raó- que passen d'ells. Jo el que he trobat més ven explicats aquests dies és aquest especial del 3cat24.cat: http://www.3cat24.cat/noticia/492545Els d'Enresa, que m'he estat mirant la seva plana web, diuen que "la instalación no genera energía, ni resulta contaminante". I tenen un dossier que està prou bé (http://www.enresa.es/files/multimedios/dossier_atc.pdf) però ara he llegit aquí que es preveu la saturació de les piscines d'Ascó el 2013 i el 2014. No ho sé pas i ja no sé si creure'm res…Doommaster, això sí, Tarragona sempre surt mal parada. Però també ho deuen pensar a Lleida i a Girona, i a Barcelona, per què no? Jo diria, ara per ara, pobra Catalunya… tot i que cada vegada ho veig tot més complicat.

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s