Quan la neu es desfà

Sota la “nevada olímpica”, que ahir fins i tot va arribar a col·lapsar amb una ingent fotografia publicada gairebé a sang a la portada de La Vanguardia -va, esmentem també la d’El Periódico, però no va sobtar tant- ens trobem amb ressentiment, caos i problemes d’infraestructures a la nostra excepcionalment emblanquinada Catalunya, negra a Girona, perquè molts encara hi romanen a les fosques, i el que els queda.

Quan la neu es comença a desfer, arriba l’allau de buscar culpables, l’efecte bola de neu que es repeteix cada vegada que cauen quatre flocs. O els errors i de les mancances que surten a la llum després de sis minses hores de nevada, estires-i-arronses estructurals que quedaran oblidats quan torni a fer sol. A Tarragona, des de dalt de tot del Campus Catalunya, quan la neu es fonia dilluns tan sols amb el contacte del terra hi apareixia un missatge, també sembla que esborrat per les circumstàncies. Curiós l’efecte de la fusió de l’aigua, si més no.
Això sí. No guardeu els paraigues, que encara hi ha mala maror: a Hereu ja li ha caigut una bufetada. El radar del Meteocat no ho diu, però la previsió política és que continuin ruixats i tempestes entre la ciutadania, i boira, que no interessa que hi veiem clar.

9 Comments

 1. jejejej bona reflexió!No vull fer massa profund però si que m'agradaria recordar que ja al 2001 Catalunya va patir una situació semblant a la de dilluns. Què vam aprendre del 2001? Ben poca cosa. Tots tenim una mica de culpa en el que va passar dilluns, la gent hauria de ser més prudent i fer cas als meteoròlegs (jo mateix vaig pensar diumenge que eren uns exagerats, que a Terrassa mai neva… bla bla m'ho estic menjant amb patates). I assumint el risc vaig baixar a Barcelona.Sort que vaig poder tornar a temps, però i tota la gent que treballa? A cap empresari se li va ocórrer convidar als seus empleats a tornar cap a a casa quan al migdia es veia que la situació pintava malament?Si, el Govern s'ha cobert de glòria, certament, però també els ciutadans hauríem de ser més prudents i fer cas de les previsions del meteo.cat

  M'agrada

 2. No som un país de nevades, però que el que sí que seria extrany seria que nevés a Somàlia! No se quants anys feia que no nevava d'aquesta manera a tot Catalunya, però per la manera en que neva al nostre país, el periode de retorn d'aquests fenòmens(condiciona tota finalitat en les infraestructures) crec que no es podria estimar en més de 20 anys.Això em fa pensar que ningú ha fet les coses del tot bé: ningú envia els polítics ni les elèctriques a "luchar contra los elementos". Però penso que haurien de tenir una major sensibilitat envers les situacions d'excepcionalitat, en comptes de prendre mesures a posteriori o assenyalar esbojarradament uns als altres o dir que han fet el màxim que s'ha pogut. Casos com aquest ens demostren que la filosofia del "qui dies passa anys empeny" és fonedissa.

  M'agrada

 3. Vaig veure una dona de Barcelona que es queixava que no hi haguessin màquines saca nieves i vaig pensar- Però que vols que en cada pàrking de la ciutat hi hagin màquines d'aquestes!!! jijijijil'estampa de la gran ciutat nevada fou preciosa1 El dia següent a la nevada va ser un dels dies més macus que recordo. I és que feia sol:-)

  M'agrada

 4. Elliot, sobre el que va passar al 2001, faig un copy&paste d'una frase d'ahir de la Rahola a La Vanguardia, que crec que és bastant encertada: "Lo bueno de las hemerotecas, para los ciudadanos, es que existen. Lo malo de las hemerotecas, para los políticos, es que existen." Tots ens ho estem menjant amb patates, perquè els meteoròlegs tampoc no són infalibles i no acostumem a viure pendents del cel, ja tenim prou maldecaps. Qui anava a dir que nevaria d'aquesta manera a Barcelona enguany al mes de març, arran de platja? Vaja, jo no hi hagués apostat ni un duro.Bobbin, a Somàlia no crec que nevi, no. A Sudàfrica l'altre dia vaig descobrir que hi ha pistes d'esquí, visca la meva ignorància XD. Tornant al tema, així uns 20 anys fins que retorni la gran nevada a Catalunya? A l'interior de Tarragona no ens n'hem salvat, no pas a la Platja Llarga ni a l'Arrabassada, on sí que no hi neva des del 2001.És clar que les infraestructures no estan preparades. Ni tampoc els nostres polítics per a la comunicació i la gestió del risc i de la crisi. Just a la fusta amb el "qui dies passa anys empeny"…!!!Noctas, m'hagués agradat molt veure Barcelona nevada! Ja m'ho imagino que l'estampa devia ser preciosa, almenys ho vam veure a la televisió i en fotos, i d'altres fent cúrling a la ciutat, hehehe! I sí, et dono tota la raó: el dia següent, amb aquest sol que feia, va ser també un dels més optimistes dels que he vist en aquests 23 anys i escaig! :Dmerci per passar per aquí! 🙂

  M'agrada

 5. Em sembla molt trist la falta de previsió del govern o de l'ajuntament de Barcelona en aquest cas. Jo que sóc usuari de la Renfe, necessito el tren per tornar de la uni a casa, al Maresme. El dia de la nevada no vaig poder tornar casa i em vaig veure tirat a la capital: sort que tenia la xicota que viu aquí i molt amablement em va cedir un espai :)El que vull dir és que hem de fer una reflexió. La neu és molt maca i tal i tal… però no pot ser que la ciutat, una ciutat que vol ser líder i admirada a Europa pateixi tant per una nevada.Petons Esther.

  M'agrada

 6. Quins comentaris més acurats (i llargs) que fa la gent per aquí… Intentaré no estar al nivell. Pregunta: Quan sortiran els pagesos de torn queixant-se de tot el mal que els hi ha causat el temporal de fred? Resposta: Mai. Com la majoria dels del gremi ara són marroquins sense papers doncs o burgesos que reben subvencions d'arreu doncs…

  M'agrada

 7. Jordi, no voldria jo pas veure'm tirada per culpa de la neu!!! 😦 Sort encara, que vas trobar aixopluc, hehe…! Crec que sí, que ens serveix de reflexió, sobretot per la Barcelona, que com bé dius tu, vol ser líder! Petons!!! :)Josep, aquest hivern vam anar a gravar tres senyors a Cabra del Camp i ens van pronosticar "la gran inundació" per la primavera, i "el gran desastre forestal". Al loro! Que no estamos tan mal (encara)!Sr. Manel, oh, però déu n'hi do, el comentari que ha deixat avui és mitjanament llarg, i acurat, sempre en el seu estil, és clar, així que res de queixar-se. Jo no sé vostè, però jo sempre em trobo gent de l'agricultura tallant la N-240 per tot tipus de reivindicacions, així que ja aviat toca queixar-se pel fred.

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s