"Sigueu ciutadans!"

Que unes 400 persones omplin a vessar el Teatre Principal de Valls és complicat (amb un aforament de 300 localitats). Però que una ciutat de 25.000 persones sumi esforços, amb 700 adherits i una quarantena d’associacions que hi donen suport, ho és més.

“Volem demostrar al món que estem preparats per decidir amb democràcia deliberativa”, és el missatge que va llançar divendres al vespre la plataforma Valls Decideix a l’auditori del carrer Jaume Huguet en el seu acte central de precampanya. El de la capital de l’Alt Camp, que ha fixat la votació pel 25 d’abril, és un moviment ciutadà que no té tendència política: “volem que la gent vingui, participi i que voti el que cregui que és més important pel seu país”. De fet, el lema de l’acte va ser “sigues decidit, sigues decidida. Participa-hi!”, tot un repte en la nostra Catalunya que cada vegada és més abstencionista en totes les eleccions i que segueix els passos d’Irlanda, Canadà o els països de l’Est, que han celebrat més d’una consulta.

“Sigueu ciutadans!”, va pregar la periodista catalano-argentina Patrícia Gabancho -hem parlat sobre la seva Crònica de la Independència en aquest bloc“Europa segueix amb molt d’interès les consultes, estan fascinats”. Ha anat amunt i avall per Catalunya i, fins el moment, ha ofert una cinquantena de xerrades sobre les consultes populars. A Valls va reflexionar sobre “aquesta idea genial que ha sorgit de la base, amb la feina àrdua de desenvolupar l’Estatut” i no va deixar de referir-se al fet singular d’una campanya “sense els mitjans dels partits polítics, però solventada amb imaginació”, en paraules dels portaveus. A Facebook, Valls Decideix ja té més d’un miler d’amics. “Més gran és el cens -a Valls és de 16.000 persones-, més difícil és mobilitzar la ciutat”, sentenciava Gabancho. Pel que es va explicar divendres, no és fàcil, doncs, el repte de la plataforma Valls Decideix, que ha decidit -valgui la redundància- fer un porta a porta arreu de la ciutat en un exercici de participació i col·laboració ciutadana, joves i grans, “on tots aprenem de tots”.
“I com s’engresquen les grans capitals?”, va preguntar un noi durant el torn de precs i preguntes. “Les consultes són la veu del territori, i ja hi ha data a municipis de l’àrea metropolitana, a Cornellà i a Sant Just Desvern, on potser fins i tot votarà el president Montilla“, s’hi referia Patrícia Gabancho. “Els països són plurals i és legítim que hi hagi qui pensi d’una manera o d’una altra”. Seguirem amb molt d’interès la campanya de Valls Decideix, molt humana i tot un exemple de civisme. Cal decidir.

8 Comments

 1. Des d'aquí el meu suport a Valls Decideix. Vaig participar com a voluntari a la consulta del 13-D a Prats de Lluçanès (el meu poble natal) i puc dir que va ser una experiència absolutament fabulosa, tant a nivell col·lectiu com a nivell personal.Salut,S.

  M'agrada

 2. Luismi estaría orgulloso de ti jeje¿qué tal la vuelta al mundo no nevado? Me he leido el post. Hay algunas expresiones que no entiendo, pero en general lo pillo. Me alegro de que por lo menos allí tengáis opciones. En mi pueblo o votas al pp o al psoe. Los de IU son cuatro bobos y los de otros partidos son rebotados del pp (no muy buena gente, por lo general. Aferrados todos ellos al poder). Un saludo

  M'agrada

 3. Caram aquests de Valls sí que s'ho monten bé. Quina enveja movilitzar a tanta gent… això és democràcia i ganes que el poble decideixi. M'encanten aquests moviments i crec que la resta de municipis n'hauríem d'apendre.Un petó Esther (bon grup el que m'has comentat del Facebook, crec que m'hi faré fan tmb 🙂

  M'agrada

 4. Sadurní, ja ho crec que és molt bona experiència. Poques vegades havia vist la meva ciutat tots anant a una i amb un projecte entre mans col·laboratiu i de ciutat. Salut! :)Estrella de mar, la verdad es que tengo ya unas ganas de primavera…! 😀 Es el invierno más frío que he pasado, me congelé en las prácticas yendo a rodar con la nieve que me llegaba más allá de las rodillas… No quiero más nieve hasta 2011!Bien, la plataforma que organiza los referéndums sobre la independencia, por lo menos en mi ciudad, no está vinculada a ningún color político, es lo más singular de todo y lo que lo hace un proyecto de todo el mundo, muy humano. Catalunya no se rige por el bipartidismo PP-PSOE, como muy bien dices, sino que esto es un crisol de ideologías y matices… Las próximas elecciones para el Parlament se presentan especialmente entretenidísimas: partidos a tutiplén, posibles pactos, llaves de gobierno, chascarrillos, un presidente de club de fútbol reconvertido en líder espiritual, expopulares que ahora son alternativas de gobierno… todo por el poder. Un beso Marta!!!Jordi, oi tant!!! A Valls sempre ens ho muntem bé! Fem pinya, que això ens ve dels castells! 😀 A mi també m'agraden aquests moviments i crec que són un exemple democràtic, i tant! Petons i molt bon dimecres! 🙂

  M'agrada

 5. A Malgrat també hi tenim la nostra plataforma i la consulta es farà el mateix dia, si no vaig errat. El que em sap més greu és no poder-hi participar… Molta sort a Valls!

  M'agrada

 6. M'ha sorprès la idea del porta a porta per a informar a la gent de les consultes. El fet de ésser una consulta no vinculant i sense suport de les institucions públiques creava aquesta mena de greuge comparatiu, falta d'existència o excusa per a no votar. Amb això, qui no voti, no serà per manca de coneixements i això és al màxim que una consulta amb credibilitat pot aspirar.Encara que fer campanya també vol dir abandonar la idea de que qui vota és qui està informat. I llavors augmenta el risc de no augmentar la mitja actual de les consultes anteriors (que es troba entre el 25 i el 30% del cens, crec recordar), i augmentar el risc és jugar-se'la. Jo confio en que pujarà la mitja respecte l'abstencionisme, ja que informats i tot, els que tant els hi fa com els que estàn en contra és probable que tampoc votin.Això si, responent a aquell noi que preguntava com s'engrescava les grans ciutats, penso que es fa picant pedra a localitats més petites que puguin treure els colors a les grans poblacions amb èxits de participació.

  M'agrada

 7. Miquel, així a Malgrat també…? És clar, m'imagino que això del vot des de fora déu ser complicat (o no sé com ho deuen tenir muntat!). Jo, que vivia a Madrid quan les eleccions europees, vaig haver de fer un munt de paperassa per a votar per correu…Bobbin, i molts partits, tot i comptar amb finançament, no s'atreveixen amb això del porta a porta. Realment és per això que em sembla molt interessant el moviment de les consultes populars: demostren que amb empeny es pot arribar a tot arreu. Crec que és una bona lliçó moral i que serà difícil repetir en aquests temps d'individualismes que vivim…Sobre els resultats de participació… És difícil, potser és per la desil·lusió, per la falta de ganes de creure que això pot servir d'alguna cosa (jo no ho tinc gaire clar, tot s'ha de dir) o que des de la cua de l'atur tot és veu (molt) més negre.Si per informats no serà!!! Mira els de Vila-seca, com ho fan, amb retoladors Edding: http://www.vila-secadecideix.org/?p=301 :DDoommaster, déu n'hi do Mataró, que és més gran que Tarragona capital! Ja seguirem els resultats :)Ei!!! Moltíssimes gràcies per comentar. A veure si puc actualitzar, que últimament em passo el dia intentant interpretar lleis…! Merci! 😀 😀

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s