CX, el nou look de Caixa TGN

Un CX era, al segle passat, un cotxe Citroën llarg com un dia sense pa i la pitjor herència per a un conductor novell a l’hora d’estacionar. Vaja, l’antònim del Ford Ka. Avui, CX resulta ser la 1a caixa de Tarragona -la primera a Manresa?- la 2a caixa de Catalunya i la 4a a l’Estat espanyol en volum d’actius. En dues paraules (o en una, que ho escriuen tot junt): CatalunyaCaixa. I ens presentaven la criatura –la imatge corporativa- aquest diumenge.

A això de “CatalunyaCaixa“, els publicitaris, enrevessats com ells sols, n’hi diuen la “marca denominativa”, i aquesta va néixer amb polèmica sota el braç. A l’alba de la fusió -octubre de 2009- van manifestar que la marca de Caixa Catalunya -el peix gros- estava “deteriorada”, i alguns no ho veien. Hi ha qui deia que a Madrid, “Catalunya” no ven. Però calia no perdre la identitat corporativa: ni la catalana, ni la tarragonina ni la manresana, per no ferir sensibilitats. Que ens coneixem.

No valia, doncs, Caixa d’Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa, com s’anomena l’entitat, al cap i a la fi. La gent fuig més d’una marca llarga que d’una comissió bancària estratosfèrica. Potser emulant a Landor amb la imatge corporativa de La Caixa el 1980és una estrella d’un tapís de Joan Miró, no pas un paio llançant una pesseta a una guardiola com diu la llegenda urbana!-, els de l’agència Interbrand (responsables del redisseny dels supermercats DIA) han optat per aplicar-hi una tipografia feta expressament i capgirar els dos mots de Caixa Catalunya, amb quatre mesos de treball darrere per a conseguir quelcom estratègic que no pas tant en el sentit estètic. Que sembla un peix? Que no és al·legòric de res? Que és una simple C i una X? Amb el temps, la imaginació maquiavèl·lica col·lectiva ja ho anirà definint.

A vegades, però, cal fer la vista enrere. La Caixa Tarragona, creada el 1949, sembla que serà història tal com la que coneixíem fins ara, amb el seu Dipòsit Preferent, la guardiola més gran del món de la Expro-Reus, la presidència del rètol al capdamunt de l’edifici central a la Plaça Imperial Tarraco i el carnet d’estudiant de la URV. Però és temps de canvis. Primer va ser Unnim, la caixa que suma i ara la CatalunyaCaixa, en la reestructuració del panorama bancari per afrontar el futur. Però no es deu tractar tan sols de quedar-se en el redisseny del logotip i d’una imatge…

PD. Les dues últimes imatges són logotips de Caixa Tarragona. El verd, d’un llibre editat l’any 1986, i el segon és l’actual, crec que des de la dècada dels 90, no he trobat cap referència.

10 Comments

 1. Bueno esto del nuevo look es interesante pero yo soy defensor de lo que hay detrás…es decir…lo importante es que se de un buen servicio a parte de todo el cambio de marca loges y demás Yo lo que voy a valorar es que me atiendan bien y me den ventajas respecto al resto de cajas.

  M'agrada

 2. Jordi, hehehe… coincideixo amb tu -tot i que jo tinc encara la targeta d'estudiant de la URV i em tenen fitxada-. CatalunyaCaixa és la 2a caixa de Catalunya, per tant, estem davant d'una entitat forta, sí senyor, amb una xarxa bastant àmplia. Quan estudiava a Madrid, recordo que prop de la facultat hi havia una Caixa Tarragona i cada vegada que hi passava pensava "mi casaaaaa…" :)Beatriz, a mi también me gusta la nueva imagen (¡hasta me he remontado en el post al 1986 y no había dicho si me gustaba o no…!). La tipografía está bien, es atrevida "sin serif" pero a la vez contundente para ser un banco…, el color debe de ser mezcla del rojo, amarillo y naranja de las tres cajas… Y la cx, yo lo veo como un pez, a lo mejor algo de Mediterráneo hay ahí…Lo del cambio del nombre en Tarragona ciudad se ha comentado (aunque no en exceso), pero ha dejado a todo el mundo contento, refleja al fin y al cabo lo que quiere ser: caixa de Catalunya. Creo que "catalunyacaixa" es una buena solución para la imagen que quiere dar :)Luis, claro, el buen servicio es lo que valora el cliente, y en este tipo de caja, prima mucho lo local, el trato familiar, la tradición y las raíces en el territorio. El "Tu ajudes" de la Obra Social de Caixa Tarragona es un buen ejemplo, con muchas de las entidades locales de la província involucradas, y que como identidad vale más que un "cambio de look". http://www.tuajudes.com/votar/ca/2010. Y que gestionen bien tu dinero, por supuesto… Habrá que darles tiempo!Muchas gracias por comentar!!! 🙂

  M'agrada

 3. A mi no m'agrada la pèrdua d'identitat territorial associada a la marca Caixa de Tarragona. Per les empresses del nostre territori i per la nostra gent deixar de tenir un referent on sentir-nos identificats, si més no, a nivell territorial, és una pèrdua en tots els sentits. Tarragona perd un llençol a cada vugada, i tot en pro de la visió centralista i unificadora de la gran Barcelona.

  M'agrada

 4. La veritat és que és la tendència de les marques que es fan noves o es redissenyen, poca lletra i res més.Jo en el seu moment vaig ser client de Caixa Tarragona, perquè em regalessin els videos de castells 🙂 🙂

  M'agrada

 5. Anònim, és el que jo em referia amb l'exemple de l'Obra Social de Caixa Tarragona. Tot i així, dins de les solucions possibles, trobo que CatalunyaCaixa està bé i, siguem sincers, ja ho sabíem que no hi hauria gaire marge de maniobra per al territori.*** Ironia on *** Podria ser pitjor i haver-la anomenat BarcelunyaCaixa *** Ironia off ***.No obstant, "Catalunya" és una bona imatge per la identitat global d'aquesta entitat, entenent-la com el que és. El que estaria bé, trobo jo, és que, per exemple, les que eren oficines de Caixa Tarragona hi conservessin al costat de "CatalunyaCaixa" el denominatiu Tarragona. Seria just pel nostre territori i el nostre teixit empresarial, oi? A més, la gran Barcelona la veig cada vegada més diluïda en una multiculturalitat, que no sé jo si és el que vol ser quan sigui gran. Salutacions!El Convit, moltes mercès pel "convit"! XDPerò aquest bloc és tan independentista i independent en ell mateix que, en aquests quatre anys, no s'ha casat mai amb ningú ni ningú no ha trobat mai la manera de classificar-lo. Ei, però anirem seguint les vostres passes :)Quim, aquesta és la meva sensació. El que solen dir les padrines: "aunque la mona se vista de seda…"… Des del meu punt de vista, Caixa Tarragona ha fet una bona feina aquests anys -no conec tant Caixa Manresa o Caixa Catalunya- i caldrà esperar notícies i els seus moviments. I els vídeos dels castells, demostren l'estima pel territori! 🙂

  M'agrada

 6. Doncs, a mi a primera vista sense fixar-me gaire (cosa important en la publicitat, no?), ho sento pero amb la X i la C, m'ha recordat al Partit Per Catalunya, que fan algo tipus PXC, no?Si els bancs en si ja em son pocs atractius, doncs amb aquesta joc dins del meu subconscient, no m'ha acabat de funcionar.Torno a deixar els diners baix el llit …

  M'agrada

 7. Brian, hehehe, si ja ho diuen, que els diners sota el matalàs són la millor solució…Hi ha la Plataforma per Catalunya i el Partit per Catalunya també, el que tu dius, però els logos no s'hi assemblen… Tot i que sí, que podria ser ben bé d'un partit polític. Veurem, a veure si als altres els acaba de funcionar… jo el veig bé, però un xic ambigu sí.Moltes gràcies per passar per aquí!!! 🙂

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s