Crònica a l’obaga

– La poca vergonya que tenen.
El meu interlocutor, un senyor jubilat i la seva rebequeta gris, d’acord amb el temps fresc a l’avinguda Meridiana a les deu del matí, n’engegava unes quantes de fresques més a un pegat de silicona. El polímer en qüestió no era damunt d’un pany d’una persiana per pura casualitat, sinó per ser 29 de setembre, vaga general i no sé si per consciència o inconsciència d’uns piquets poc in-formats.

Deixo a aquest bon home increpant la silicona. El sento murmurar sobre la democràcia, l’any 2010 i la mare que els va parir a tots, i un dels seus congèneres en llana beige em relleva. Dues dones miren amb recança les escales de la parada del metro de la Sagrera, no es mouen, fan vaga. Més endavant, tres en línia: tres botiguers intenten desfer-se de la silicona amb un bufador de metall. Perquè “les bones paraules” -s’exclamen- no els havien servit per desfer-se de qui buscaven brega quan desputava el dia.

Són passades les onze i només tres o quatre fumen a les portes de la torre Agbar. Els exemplars de “L’Avalot” d’UGT paren pel terra, guarnit amb esprai carabassa fluorescent en aquesta data assenyalada, i els vaguistes -o esquirols a l’hora de l’esmorzar, o joves aturats, o famílies consumistes que es troben “tancat per falta de vergonya” el centre comercial- hi passen per sobre, allò no va amb ells. Giro cua, que és tard, i el pitjor ja s’encarregarà d’ensenyar-nos-ho la televisió.

De tornada, mig centenar ja aturen el trànsit a la Meridiana. Tan sols era l‘aperitiu del migdia, amarg, com un Bitter Kas, en una Barcelona de diumenge. “MA-NI-FES-TA-CIÓ”, bramen, i poca cosa més. Potser fan vaga de lema, d’ideals, de ciutadania. Un amb una pala (?) els marca el compàs. Passen dos aprenents de piquet, de menys de cinc anys, de la mà d’una dona que avui, aprofitant l’avinentesa, s’ha plantat la samarreta de CC.OO. Curiós fons d’armari.

I de reüll, ens mira Guardiola, des d’un plafó publicitari: “el motor del treball és la passió”. I el motor del sindicalisme i dels antisistema, pel que sembla, és la passió per donar la nota, l’incivisme, la violència. O la vergonya aliena.

PD. Fer fotos i no tenir cable USB és feina en va, com la vaga de dimecres. Ha quedat un pèl desfassat, però què hi farem. 
PD2. Podria ser que l’Slide no es veiés en Internet Explorer… Passeu-vos a Firefox! 🙂

4 Comments

  1. Molt bon post, aquesta vaga general ens ha demostrat varies coses; que el país va de mal en pitjor, i que els antisistema campen a les seves per la gran Barcelona. I la policia no podia haver previst que això podia passar? I els responsables d'Interior, on estaven? El Boada manifestant-se a Girona, i el Saura, ves a saber on? La veritat és que aquesta vaga ens ha demostrat que en aquest país hi ha dret a fer vaga però no hi ha dret a treballar en pau. Hi ha una imatge que segur que ja ha recorregut mig mon, la de dos pallassos fent malabars sobre uns contenidors bolcats a la Plaça Catalunya. Tolerància zero amb aquests individus, llàstima que qui vigila el corral en aquest país és el llop (Saura).

    M'agrada

  2. Benvolguda Esther,Així que vas passar la jornada de vaga a BCN! Jo vaig ser-hi al matí a la zona del Clot (molt a prop del centre comercial Glòries) i la veritat vaig veure-ho tot molt tranquil, gent anant a comprar al mercat del barri, nens que anaven a l'escola. Després cap al migdia pel que vaig veure a la premsa ja la cosa es va complicar una mica més. Més que vaga general em va semblar una vaga sindical. Tot i així hi havia molts motius per fer vaga, però potser l'estat d'ànims de la població i la por al que podia passar van fer decidir a molts anar a la feina i curar-se amb salut.

    M'agrada

  3. Anònim, jo tampoc no sé com la policia no ho va preveure tot plegat, era de calaix, últimament hi ha molta tensió i crispació a l'ambient… Cabreig!Alguna estratègia, un protocol per a casos de risc com aquest, uns passos a seguir en una crisi de govern així (i el líder manifestant-se en contra del propi govern)…! Quina vergonya el que va passar a la tarda, el Passeig de Gràcia en una batalla campal… quina imatge van projectar els mitjans de comunicació de Barcelona arreu del món, i a l'Estat espanyol, és per posar-se les mans al cap…!!! Gràcies pel comentari crític! :)Benvolgut Elliot, si el Clot és on em penso que és (no tinc gaire clares les zones, el dia de la vaga va ser el meu primer dia a Barcelona, que engany hi estudiaré un màster, ho anava a explicar en un altre apunt!), quan hi vaig passar jo estava gairebé desert. La Sirena, el Caprabo i l'Schlecker estaven oberts, tot i que entrar… doncs no hi entrava ningú. Però sí, la gent estava al carrer i així com els hi era possible feien vida normal, en la mesura que poguessin obrir els establiments i no hi hagués silicona ni piquets fent-los la guitza i respectant el dret a treballar. Ara mateix tenir un treball és com tenir un tresor. L'Estat espanyol té un 40% d'atur en els menors de 25 anys, la tasa més alta de tot Europa…!!! Un de cada 4 treballadors de totes les edats a Catalunya aturats… (no sé si creure'm gaire aquesta dada, segur que és més alta…). Com per fer vaga el qui té l'oportunitat de treballar… i de cobrar! Salutacions!Noctas, gràcies crack! 🙂 Treballant és com s'hauria d'aixecar el país i no fent el ganso als carrers… Una abraçada! 🙂

    M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s