El traspàs del pop Paul

El titular “la fi de la pòlio” no hagués sonat tan ampul·lós ni altisonant com la mort de l’octopode. Oi?

De fet, aquesta ha degut de ser la lògica dels responsables dels mitjans de comunicació generalistes a l’hora de triar les notícies a destacar en portada, tant en televisió com en prensa. Agafem un mitjà digital a l’atzar: la peça més llegida a última hora d’ahir dimarts a elpais.com és “Muere el pulpo Paul. El Mundo ofereix ja una ampliació de la notícia: “A pulpo muerto, pulpo puesto“. Lainformacion.com duu un titular descriptiu, amb el què, el qui i fins i tot el com: Tragedia nacional: ha muerto el Pulpo Paul y pudo ser por estrés. Però, preguntem-nos, què fa que la mort d’un pop esdevingui notícia?

Repassem els criteris de noticiabilitat: ningú no n’està afectat, no ens ajuda a entendre cap fet complex, no implica conflicte, ni entren en joc interessos geoestratègics de cap mena ni tan sols té interés humà. És notícia perquè l’opinió pública ha verbalitzat primer la seva admiració i després un plany sincer per un malaguanyat pop. Hem elevat als altars mediàtics un pop [que, per sort, era solter i no deixa orfes]! No fotem.

La situació és greu, i absurda. Si fos estiu, amb la sequia informativa del juliol i l’agost, ja tindríem excusa per haver col·locat el decès del pop Paul en prime time. Però som a finals d’octubre pre-electoral. A l’alçada de l’indigest pop hi trobem al menú periodístic -periodístic?- al professor Neira, la Mairena diputada i el morro de la ministra Pajín. Tenim els mitjans que ens mereixem.

PD. La foto és Toronto el dia de la final del Mundial. Els tentacles de Paul no havien arribat a Canadà -almenys jo no sabia de la seva existència- fins que no vaig veure aquest cartell en el seu honor.

12 Comments

 1. És increible – feina pels psicolegs, esbrinar la nostra obsessió per "xorrades"!La meva humilde opinió és que la gent està tan cremada per tot, farts dels politics, tocats per l'economia, cansats del dia a dia per voler pensar més (cosa que noticies "series" ens fa fer), i que només tenim ganes de enviar tot a la m***** i llegir les aventures d'un pop (animal que pensava que es deia "polp", pero veig que aixo només és "tortosi"!).En un altre nivell, més serio, pero, tot el show mediatic pels miners de Xile, pero a canvi quan la setmana passada es va morir no sé quants miners a la Xina, va ser una noticia de dos ratlles.

  M'agrada

 2. què fa que la mort d'un pop esdevingui notícia?, preguntes. Doncs que la gent passa de tot, l'importen tres patades on jo sé la informació realment important. Interessa més la Esteban que unes eleccions. Fort, però és així.Bé, me'n vaig a resar tres parenostres per l'ànima del pop… Adéu siau!

  M'agrada

 3. Aquest (aquell) és un país d'animalons, i no em refereixo a la fauna política, però a la veneració esporàdica de cabres, toros i pops amb l'amor a la pàtria per davant.

  M'agrada

 4. Les noticíes, al menys com les enteniem anys enrera, ja no existeixen en els mitjans de comunicació, han mort. Només cal que miris un telediari (el de tv3 i tve a vegades es salven d'aquesta crema) son autènticament subrealistes. Son més aviat espais de microreportatges que de tant en tant donen alguna noticia, i si es negativa millor. Estan plens de reportatges absurds (neva a l'hivern, fa calor a l'estiu, que si l'animal del zoo ha parit, el Paul es un Dèu amb divinitats, …), però si ho fan es perquè segurament interesan més al públic aquesta infromació les noticies propiament dites.

  M'agrada

 5. Brian, comparteixo al 100% la teva opinió. Parlo amb gent (que no és una hooligan del periodisme com jo) sempre em diuen que es passen el dia treballant i l'últim que volen és encendre la tele i veure-hi res que sigui massa "seriós", i encara menys tenen temps per obrir un diari… L'altre dia comentaven que hi ha fins i tot qui no aguanta un telenotícies sencer per estrés i sensibilitat. Ho entenc. Però caldria donar-hi un altre enfoc a la realitat per acostar la informació a la gent.I déu n'hi do amb "la mina"! Per crear espectacle s'ha de crear espectació…PD. Jo sempre li he dit "pop". El diccionari català-valencià-balear diu que "polp" s'usa a Tortosa, València, Eivissa i al pirinenc-oriental. A mi sempre m'ha fet gràcia "granera" o "ravassa" del tortosí! :)Jordi, sí, sí… és que és així! Que consti, però, (i que vagi això per davant) que l'últim proposit del post era carregar-me el pop (ah, no, que ja ha passat a millor vida…). Ell no té la culpa de res, així com la Belén Esteban. Tots els meus respectes. Miquel, fa dos anys vaig veure la cabra en viu i en directe i em va acollonir (no ho puc expressar de cap altra manera) la desfilada. Tot i així, la fauna política d'avui en dia està molt lluny del perill d'extinció… i de les benaurances que ha rebut el pop.Francesc, el de TV3 i els de TVE són els que sempre miro. Ara he pogut tornar a mirar els d'Antena 3, que no es veien per culpa de la TDT, i han canviat radicalment. On és aquell Matías Prats que narrava l'11-S sense sensacionalisme, amb rigor i credibilitat? L'escenari, la realització, el missatge… és un espectacle! Però, hehehe… què seria dels informatius sense les notícies de neu quan neva! T'ho diu una que l'hivern passat va passar-se a la neu amb el trípode totes les pràctiques (i amb una galipandia cada dos per tres). Suposo que sempre hi ha d'haver un punt amable i d'humanitat…Doommaster, és clar, el furor del pop ve tot pel mundial… si és que… Jordi, però ja no és qüestió de la "princesa del pueblo", sinó de tota la successió de personatges… què hi farem! Aquesta moda passarà aviat (espero no equivocar-me!!)Merci per passar per aquí! 😀

  M'agrada

 6. Podria ser a causa d'una barreja de vida ociosa, desinterès per els assumptes reals i desafecció per la política, que notícies de pops, personatges vulgars i successos absurds ens tempten més a clicar. Però si s'enfoca des de una altra perspectiva, podria ser que els accessos a internet des de terminals on es treballa en estones de descans tinguin una finalitat de diversió (qui no ha visitat el diari/mail… una estona en època de treball?). I que la realitat no ho sigui gaire, de entretinguda. Algú s'imagina un paio escaquejant-se de la feina per a veure si l'Artur Mas ha fet quelcom nou? Evidentment no. El problema potser seria heterogenitzar les dues menes de notícia i no posar-les al mateix nivell, perquè les comparatives arrasen i fan mal.

  M'agrada

 7. alaaa que el pulpo a muerto xde ueno pues ya se sabe sushi pa cenar, estoy de acuerdo con lo que ha dicho no se quien o si lo habre entendido bien porque mi catalan llega donde lo hace mi mandarín osea a la puerta de casa, hoy dia preferimos cualquier noticia por muy irrelevante o superficial que sea antes que cualquier otra que trate sobre politica o de las cosas de las que estamos ya cansados de escuchar y que nos amargan el dia a dia a los españoles de a pie…, aligual que como dice jordi nos afecta el hecho de que se hubiesen atrapado los mineros de chile siendo que cada año mueren cientos en situaciones precarias y peligrosas, supongo que el periodismo sigue y será siendo igual de selectivo que siempre.tu nueva página del blog va perfecto con la última noticia de la FIFA“España ha sido multada por su juego sucio en la final del mundial contra Holanda´´ Indignante…Ni el pulpo habría sido capaz de predecir eso.

  M'agrada

 8. Bobbin, plantejant-ho així… (però la Rahola diu al seu llibre que en Mas és divertit!). Nahh, que tots aquests i companyia al final el que acaben donant és maldecap. I així ho expressa el respectable, que clicant a les notícies manifesta la seva opinió i el que es passa (o no) pel folre. La qüestió és evadir-se de la realitat, ni que sigui un moment. I tenim tot el dret! I l'obligació de fer-ho per la nostra salut mental! Tenia un professor que així ens ho deia: "el que volen quan llegeixen o veuen la tele és quedar-se amb un bon gust de boca". Però és que tampoc no es pot edulcorar la veritat… Ni posar el pop de primer plat.Borja, ¿sí? ¿Han multado a la selección? En Canadá comentaban algunos mexicanos y árabes que les había parecido que la selección española había jugado bastante sucio (y anda que Holanda…). Pero el periodismo no es selectivo (no tienen tiempo de pensar en eso los pobres prigados…), los empresarios son los que son selectivos con los temas a tratar y ya saben qué da más publicidad y dinero contante y sonante… 🙂

  M'agrada

 9. Sinó és això, després es barallen tots els polítics perquè l'alcalde de Barcelona s'ha demanat festa l'any vivnent el dia de Sant Valentí… i tots a demanar-li explicacions… i apa, ja tenim notición! Què se'ns enfoten a la cara aquesta gent o què? Què els mitjans ja no saben diferenciar què s'ha de dir i què no… o ja van tots al carro del que digui l'esfera política… Així anem! Una miqueta més de sentit comú… entre pops i Belen Esteban potser preferiria un país amb aussència periodística…… això sí, un país on dins de la bandera d'Espanya enlloc d'haver-hi l'escut que hi hagi un toro (com la bandera dels canadencs)… almenys ens lleva de l'esclavitut monàrquica i al cap i a la fi un toro no és més que un animal i podria representar, per exemple, la natura i la ramaderia (XD)

  M'agrada

 10. Josep, bona observació aquesta. Fa temps que m'hi fixo, i el periodisme d'avui és un periodisme de reproduir fonts polítiques -que no tenen missatge, per cert- i anant-les encadenant i d'això en diem "informació". És clar que a la gent li sua tot plegat. I idolatren al pop i sort que des d'on ets ahir no vas encendre la tele i et vas topar de nassos amb "España pregunta, Belén responde". PD. hahaha, la natura i la ramaderia XD

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s