Crònica de BCN des de Madrid


He deixat passar dos dies prudencials des del 7-N: els mitjans comencen a mirar cap a un altre costat, els qui l’esperaven i els qui no l’esperaven han deixat de clamar-ho als quatre vents i ja decau el debat per les declas (intros, totals, talls de veu) de Benet XVI. Les aigües han tornat a lloc. El que m’interessa -i el que ens hauria d’interessar a tots com a ciutadans de Barcelunyaés el paper que ha jugat la que vol ser la nostra ciutat global, aquella marca i imatge que en parlàvem, en aquesta retransmissió de partit de la Champions League, per allò de nivell europeu i B16 sembla ser que té seguidors arreu del planeta, com CR7, no per res més.

Deixant de banda els mitjans digitals, avui he agafat els de paper, arraconats, llançols i de butxaca, que van d’un extrem a l’altre segons el país. Ni The Times (Regne Unit) ni l’International Herald Tribune (New York Times, Estats Units) del cap de setmana i dilluns [no he trobat Le Monde] no en parlen, de Barcelona. La Repubblica (Itàlia) sí, però se centra en la intervenció del Papa, i el Frankfurter Allgemeine (Alemanya) del montag 8 de novembre ho duu en portada -tindrà alguna cosa a veure que Ratzinger sigui alemany?-: crònica de Barcelona signada des de Madrid (sic). Cert és que, en temps de crisi, enviar el corresponsal a lloc és fa complicat. No obstant, els indulto perquè han posat una foto -d’agència- del que realment els catalans hem d’ensenyar al món: L’OBRA D’ART DE GAUDÍ, en majúscules. I em quedo curta després d’haver-ne vist l’interior.

Així, doncs, aprofitant l’avinentesa i amb la hipòtesi que l’article a “Deutschland und die Wie” (Alemanya i el món, gràcies Google Translator) havia tingut efecte en els meus coetanis alemanys, que vivim a l’època dels vols low cost, m’he apropat a la Sagrada Família aquesta tarda a veure el què:

Heus ací la cua per a comprar les entrades per entrar a la nova basílica a les 16.00h. Amb aquests -i els que no es veuen, imagineu-vos la panoràmica farcida de japonesos- en sumaven un centenar. La premsa barcelonina en parlava avui: el gratuït ADN titulava amb “la nova normalitat: la Sagrada Família atreu als turistes però també als autòctons”.  Em quedo, però, amb el que em comentava la dependenta d’un bar a la vora: “ve la mateixa quantitat de gent i gasten el mateix, que és poc”.

Just quan comença l’hivern suau i mediterrà, prou atractiu pel qui fuig del temporal atlàntic, a primera vista sembla que s’escalfa l’ambient turístic, però no com la Barceloneta a l’agost, no sóc tan optimista. Les benaurances de l’arquitectura de Gaudí, així com les del nostre clima, hauran arribat a bon port internacional? Esperarem els resultats (i els visitants!).

PD. Bonus track: un vídeo del TN de TV3 sobre Barcelona a les televisions internacionals.

5 Comments

 1. Jo sóc un dels catalans que no ha vist la Sagrada Família completament pel mig (només un petit tros). I la veritat és que me n'arrepenteixo molt. M'he proposat anar a fer-hi una visita perquè, gràcies a ella i al mestre Gaudí, Catalunya està en boca de tot el món. Som collonuts.

  M'agrada

 2. Soc de Barcelona i era molt petit quan el Papa Joan Pau II va venir a Barcelona l'any 1982, tenia 8 anys però recordo el gran moviment que va haver-hi aquells dies amb la seva visita. Jo recordo la Sagrada Família d'aquella època i el gran espai buid que hi havia entre les torres de les dues façanes. Han tingut que passar 28 anys per veure completada una part del que finalment serà el temple. Estic molt orgullós que a Barcelona i a Catalunya tinguem un referent mundial de l'arquitectura de Gaudí, el de Riudoms, i que allò que era un espai buid ara estigui ocupat per un temple que ha de ser referent mundial de la fe catòlica en una Catalunya i una Espanya cada vegada més secular i on sembla que importin i es defensin més altres religions o fes que la pròpia i més comuna dels catalans i els espanyols, la catòlica.

  M'agrada

 3. Crítica de les bones. Així que la premsa escrita intrenacional no ha dit ni piu. Interessant, molt interessant. Es a dir, que després de la comèdia que ens han venut de que si el papa convertiria bcn en el centre de la informació mundial, resulta que la premsa escrita no ha dit quasi res… A mi em papa ni fu ni fa, si vol venir que vingui i si això dona prosperitat a la ciutat doncs avanti… Ara bé, em sembla que han sobredimensionat la importància de la vinguda. Hi ha qui diu que és la imatge més important després dels Jocs Olímpics…en fi., Abraç!

  M'agrada

 4. Jordi, jo només he vist la part del mig acabada a la televisió. Quan hi vaig anar amb la professora de Coneixement del Medi d'excursió amb l'escola primària encara no devia estar feta… Jo també m'he proposat anar a visitar la Sagrada Família (ahir va ser una visita llampec, no compta!), que ben s'ho val. Orgullosa de ser catalana com Gaudí! :)Anònim, de Riudoms, de Reus…(no se sap, oi?) tant se val! Gaudí és un referent mundial! Encara han de passar 15 anys més per veure completa la Sagrada Família, al 2026, centenari de la seva mort. Però no sé jo com evolucionarà tot aleshores, sembla que la religió majoritària a Catalunya i a l'Estat queda bastant indefensa.Noctas, menys Le Monde, als diaris més importants del món (de diumenge, de dilluns i de dimarts) no hi surtia res, que jo m'ho he mirat per curiositat i perquè m'ha semblat que hi haurien de parlar amb el desplegament de Santiago i BCN. Aquí han corregut rius de tinta sobre el tema…(era una visita important per al monument i la història de la ciutat de Barcelona) i ja veus que fora de les fronteres (que és el que més ens interessa) poca cosa. Sobredimensionat… més aviat sí. Com la cobertura de la Michelle a Granada. I diuen que aquest mes ha de venir Obama a BCN…! (no ens ho perdrem!) Saludus! Anònim, thank you (if you are not spam, I'm not sure…)!

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s