Palpant la Barcelona del futur

A tres mesos vista pel maig, al bell mig d’un fins ara descampat pavimentat i gris -on s’hi ha projectat el Disseny Hub Barcelona (DHUB)-, a la vora de les coloraines i llums  de la Torre Agbar que s’encenen al capvespre sense seguir cap mena de criteri horari, ha brotat l’exposició “Barcelona Direccions. Una cita amb l’avui i el demà de la teva ciutat”, a més d’una renovada boca de metro i un jardinet que esquitxa de vegetació el 22@ uns metres més enllà. I una estació de tren que superarà en superfície a l’Aeroport del Prat i és el major soterrament ferroviari d’Europa. Poca broma.

“La ciutat és el desafiament als déus”, diu l’urbanista Jordi Borja en un llibre de referència com és La ciudad conquistada, “la torre de Babel, la barreja de llengües i cultures, d’oficis i d’idees. Sense memòria i sense futur la ciutat és decadència”.  Aquesta és l’essència que hom capta a l’entrar des d’uns barracons d’institut de secundària a l’exposició en vellut negre i farcida de tríptics i publicacions -com la ‘no-definitiva’ de Màrius Serra…, o és que a Barcelona hi ha quelcom perenne avui en dia?-. I fins i tot, ens trobem els conceptes numerats, sense saber tampoc a quin ordre atenen: 1.- Persones; 2.- Motors; 3.- Idees; i 4.- Entorns. Ben endreçat tot plegat, planer i minimalista, però carregat d’informació. Tant, que el visitant acaba perdut en la ciutat com Serrat en el seu dia.

Fet i fet, una ciutat és suma d’energia, creativitat, vitalitat i oportunitat. I personalitat, que és el que diferencia la Barcelona de les bosses de Mango, de les regates que solquen el Mediterrani, o de la que va de la mà de Shakira, de qualsevol altra urbs. En aquest racó on Glòries torna a esdevenir Diagonal es pot apreciar, doncs, com s’està cultivant la personalitat de la Barcelona de l’Eixample de Cerdà -de 150 anys de modernitat!- sobre la que jau la ciutat seu de les millors Olimpiades de la història, i que també va gosar figurar com a ciutat-fòrum de les cultures, i com s’intenta impregnar tota d’innovació, en un nou tarannà de 115 illes de 22@ per a afrontar el segle XXI, amb dignitat en el món globalitzat.

De tots colors de pell, ja sigui guarnits amb barcelonines ulleres de pasta negra, o passejant pel recinte ajudats d’un bastó, algun encara s’entretenia observant el vencedor de les primàries somrient des d’una fotografia al pròleg d’un llibre, però també guitaven la ingent maqueta de 200 metres quadrats de Can Fanga recuperada del Fòrum del 2004.

No obstant, més que la exposició en si mateixa, l’interès del ‘Barcelona Direccions’ rau en què la ciutadania té interès per conèixer la personalitat futura de la “teva” -la meva, la de tots una mica, vaja- ciutat, Barcelona. Això sí, que avui n’era el primer dia. Ho podeu comprovar in situ fins al 27 de març. No cal que hi digueu que hi veniu de part meva, que l’entrada és lliure.

3 Comments

  1. Doommaster, hahahahahhaa, poc probable això!!! 😀 Però si mai us puc invitar a alguna cosa, us ho faré saber :)Jordi, falsa… realment sí. És tan sols màrqueting de ciutat -i l'alcalde així ho va reconèixer-. Però com que m'ho vaig trobar d'anada cap a la facultat…

    M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s