Un cèntim per cada e-mail

A l’atenció de Zapatero, Salgado i d’altres vinculats amb conselleries, ministeris d’Economia i/o retallades: si us plau, obviïn l’apunt. Els proposo, en contraprestació, una altra nova necessitat de mercat (tinc els meus dubtes, ja em diran vostès). Moltes mercès.

El senyor Bob Crow, secretari general de la Unió Nacional de Treballadors del Ferrocarrils, Marítims i del Transport del Regne Unit, va suggerir la setmana passada allò que ningú mai no hauria gosat insinuar en els temps de la ministra Sinde i els Anonymous: pagar un penic (la centèsima part d’una lliura) per cada e-mail -privat i d’empresa- que s’enviï des d’un ordinador amb domicili fiscal a les illes britàniques.

La proposta del líder sindicalista anglès, que va ser llançada en directe en un programa de televisió, la recull el diari The Telegraph. Bob Crow, però, argumenta i fonamenta la seva proposta, i hi troba dues raons de pes per a pagar un penic per un e-mail:

1) el dèficit del Regne Unit es reduiria a la meitat.
2) el correu brossa desapareixeria -el 83% dels e-mails que s’envien ara mateix a l’Estat espanyol són spam, segons l‘Instituto Nacional de Tecnologias de la Comunicación-.

No obstant, cal matisar que Bob Crow és bastant optimista: l’any passat s’estima que es van enviar 96,8 bilions d’e-mails a Regne Unit, que significarien una recaptació d’impostos de 968 milions de lliures (1.102.000.000 euros). El dèficit del Regne Unit és de 150 bilions i, per tant, no n’hi hauria ni per a començar si la penyora de cada anglès fos un penny per cada e-mail. Si el govern de Cameron volgués esmenar el dèficit, el Regne Unit hauria de fer pagar als seus ciutadans impostos per cada fotografia que es pengès a Facebook, i hauria d’acoquinar també la casa Reial anglesa, que hi té presència a la xarxa social… No way.

Quan a Holanda es puja el límit de velocitat en autopista a 130 km/h, aquí es redueix a 110 km/h, que diuen que ens farà estalviar 1.560 milions d’euros anuals amb el cost actual del barril de petroli arran del conflicte a Líbia. L’altre globus sonda que planeja a l’ambient avui és el de la proposta de retallada en el cost de la il·luminació de les carreteres espanyoles, amb un estalvi total de 12,5 milions d’euros. És, doncs, en el nostre context actual de retallada i estalvi -nostre, i el de tota la Unió Europea, també d’Angela Merkel- que em pregunto si a Catalunya i a l’Estat espanyol podria funcionar un impost per e-mail…


… tenint en compte que, en el món, s’envien 2,8 milions d’e-mails per segon. Ja faríem caixa, ep!

6 Comments

 1. Los ahorros y los impuestos tienen que aplicarse de manera razonable. Podríamos poner, digamos, un impuesto por puerta que se tenga en casa, así seguro que se reducía mucho el déficit. No te…Algunas consideraciones:1) Ya se están pagando impuestos por la conexión. Esto sería una doble imposición.2) El correo basura no desaparecería, porque el impuesto sólo afectaría a los emails originados desde el Reino Unido. Si se envían desde otro sitio, no sirve de nada; al no ser que quieran cobrar también por emails recibidos.3) La gente dejaría de usar el email y utilizaría vías alternativas de contacto (twitter, facebook, etc.), por lo que la recaudación se iría a la mierda.En resumen, una medida terriblemente impopular y prácticamente imposible de aplicar técnicamente. Siguiente.

  M'agrada

 2. Isra, hace falta razón para aplicar los impuestos. Pero como el señor laborista inglés, aquí últimamente también nos lanzan muchos globos sondas. Aunque estoy muy de acuerdo contigo!1) demasiado pagamos por la conexión (somos el país de la UE que más paga por la llamada "tarifa plana, ¿verdad?)2) por supuesto no desaparecería el spam (¡gracias por tu aclaración!)3) no pagamos monetariamente por facebook, ni twitter… pero sí con nuestros datos personales. A mi eso siempre me ha dado qué pensar.Muchísimas gracias por tu punto de vista, que -no hace falta que lo diga- siempre es muy interesante! 😉

  M'agrada

 3. Una proposta una mica absurda que xoca frontalment amb l'essència de les comunicacions a la xarxa. Sobre la reducció de la velocitat a la carretera no en puc parlar perquè no m'afecta, però el que sí puc dir és que el preu de la gasolina s'està disparant!

  M'agrada

 4. Esther, t'anava a escriure al comentari que vas escriure sobre les reformes del teu blog però veig que l'has desactivat. M'agrada molt el nou disseny del blog i m'agrada molt més que després de tant de temps hagis tingut la constància que fa falta per seguir escrivint. Sé que disposes de menys temps per dedicar-t'hi (ja som dos) però l'important és seguir endavant. Jo m'ho vaig estar pensant molt i finalment continuaré amb el blog, encara que sigui actualitzant-lo menys, perquè se'm faria estrany després de tant de temps tancar-lo.Felicitats i bona feina.pd: Potser més endavant estaria bé que et passessis a WordPress :-), és impressionant les opcions que t'ofereix aquest servei de blogging.

  M'agrada

 5. Hola Elliot!!! :)De fet, aquests dies aquest bloc ha estat en obres, perquè volia "vestir-ho" com si fos nou per a trobar una motivació per a seguir escrivint… i més després de gairebé cinc anys. Vivim en un temps en què la immediatesa és el pa de cada dia (twit, twit… sense contrastar), i hem deixat de banda la reflexió i l'anàlisi, que crec que justament és el que més ens fa falta avui. Un bloc és l'excusa perfecta per a assajar la reflexió, i potser és qüestió d'aprofitar-ho.No tinc gaire temps (pel que sé tu tampoc) i ara mateix m'he de posar a fer un treball a corre-cuita, però com dius tu, l'important és seguir endavant. I adonar-te'n que això del bloc evoluciona amb un mateix.Veurem quant dura… Moltes gràcies ;D ;D Ànims per a tu també!PD. No he gosat passar a WordPress per no perdre els apunts i comentaris… però jo vull un bloc amb apariència de WordPress, que són més xulos i més professionals!!

  M'agrada

 6. Hola Esther, el disseny t'ha quedat perfecte, molt professional. Pel tema de la migració, pel que tinc entès no s'hauria de perdre cap entrada del blog, de totes formes és un procés que no he fet mai. Per si us cas i realment tens ganes de fer el canvi, espera't a tenir temps lliure perquè cal fer-ho amb paciència i delicadesa. salut!

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s