La queixalada del mosquit tigre

Silenciosa com una mosqueta morta, la mala pècora dels darrers estius a Catalunya, la femella del mosquit tigre, ha tornat a obrir la veda, amb soroll. Protagonitza retrets, planys i també la xerrameca de sobretaula d’estiu, junt amb la pluja, que ha ajudat a la propagació d’aquests mosquits borinots per l’aigua que queda estancada. Amb procedència del sud d’Àsia, el mosquit tigre va arribar de França i Itàlia per a quedar-se a Sant Cugat, Cerdanyola i Rubí el 2005, pel transport de mercaderies. Segons la Generalitat, l’any passat el mosquit tigre feia de les seves a 120 municipis, i enguany continua la seva expansió a Catalunya.

Així, doncs, tenim als nens catalans amb pegats a l’esquena, mares amb polseres insecticida i la població en general ruixada amb Autan. Però, a mesura que creixen les consultes a les farmàcies de les comarques tarragonines per a la prevenció i l’alleugeriment de les fiblades d’aquesta bèstia parda, també creix de manera exponencial la rumorologia popular: la crema hidratant Natural Honey, del grup Colomer i fabricada al municipi del Pla de Santa Maria, a l’Alt Camp, és oli en un llum per a repel·lir el voraç mosquit tigre assedegat ara a l’estiu. Com haurà afectat aquest boca a orella sobre les aclamades propietats de la crema hidratant a les vendes del producte?

Al delta de l’Ebre, no obstant, es té constància que els agricultors de la zona ja porten anys empastifant-se de Natural Honey per evitar la queixalada de la temuda mosca negra i del mosquit tigre. Tot i així, l’efecte d’antimosquit que s’atribueix a la loció hidratant en qüestió també arriba al Baix Cinca i a Saragossa, llocs de pas del riu Ebre. Una primera cerca a Google ens remet a centenars de resultats i fòrums, safareig del segle XXI, on es comenta i es recomana aquest remei no contrastat científicament, així com els lactobacillus nostres de cada dia, però d’eficàcia provada per les que comenten que són víctimes potencials del mosquit tigre. Evitar les picades -diürnes i diàries-, no ho sé pas, però agricultors i productors d’arròs amb la pell reafirmada, sense cel·lulitis, i un cutis de nadó sí que en debem tenir al sud de Catalunya. 

*** Actualització. 08/08/11. 23:11h. En Manel Zaera ens enllaça un apunt del seu bloc en què recomana algunes cremes per a evitar les picades de mosca negra. Moltes mercès! 🙂

10 Comments

 1. Quim, jo també ho tenia entès així, però en els últims dies m'ho ha comentat molta gent això del Natural Honey, i més quan ho he vist avui 'googlejant-ho'… Serà qüestió de provar-ho!!! :)Manel, moltes gràcies per l'enllaç! Ara mateix actualitzo l'apunt del bloc per a enllaçar-hi les teves recomanacions. Molt i molt agraïda! 😀 Gràcies per passar per aquí!

  M'agrada

 2. Quan el mascle xiula a la teva orella ho fa per despistar-te i així la femella de mentre, pica que picaràs., això em va dir un entès., no sépas si serà cert! un saluduRecomano Raid,unes capsules de sorra que s'enxufen! son una mica cares però cap mosquit us emprenyarà

  M'agrada

 3. Benvolguda Esther,Sóc a Itàlia en aquests moments i aquí sembla que els mosquits tigre siguin d'una "segona generació" perquè piquen amb més força i les conseqüències són força més doloroses. Crec que contra els mosquits ben poca cosa es pot fer, hi ha persones que tenim predisposició a les picades per tota una sèrie de factors que aquests insectes detecten quan busquen la seva nova "víctima". Si que es pot en la mesura del possible fer algunes modificacions a casa per evitar que entrin dins com posar mosquiteres i coses de l'estil, i quan ets fora al carrer, creuar els dits i esperar a tenir una mica de sort. PD: vaig llegir un article a El Pais que deia que les cremes anti-picades eren una mena d'estafa estiuenca i que poca cosa podien fer. L'enllaç és aquest: http://blogs.elpais.com/la-doctora-shora/2011/07/que-metodos-para-evitar-picaduras-mosquito-son-un-engano.htmli un segon enllaç on parla de remeis reals: http://blogs.elpais.com/la-doctora-shora/2011/07/que-metodos-son-realmente-efectivos-para-prevenir-las-picaduras-de-mosquito.htmlsalut!

  M'agrada

 4. Jo et dic que a l'Ebre, qu en mosquits i en mosca negra tenim experiència, les diverses cremes que tenen Geraniol i Citronelol ens van bé per fer fugir els mosquits. Si vas a l'hort i et poses crema la mosca negra no et pica. I allí on no te n'has posat t'encén.Sempre tenim la controvèrsia entre allò demostrable científicament i allò que a la pràctica s'ha vist que funciona. No sé però, en aquest cas, l'experiència personal em diu que aquestes cremes van bé. I amb la mosca negra han tingut la prova de foc, t'ho asseguro.

  M'agrada

 5. Daniel, més val que no vegeu enguany les meves cames! Piquen (fins a set vegades en una nit) i s'hi queda la marca de la picada… què hi farem!Noctas, mosquites que piquen no, tigresses! Molt interessant la teoria, no la coneixia pas :)Benvolgut Elliot, així que ets a Itàlia? 😀 (per cert, t'he de dir que la plantilla actual del teu bloc queda molt i molt bé). A Itàlia, tot té un altre tarannà: la política, el ritme de vida, i pel que dius, els mosquits… Llegirem a la doctora Shora d'El País (tot i que aquests últims dies m'he posat la crema Natural Honey, i funciona!). Moltes gràcies pels enllaços, i a cuidar-se a Itàlia! :DManel, tal com li comentava a l'Elliot, realment la Natural Honey funciona (almenys per a mi!). Moltes mercès! 🙂

  M'agrada

 6. En efecte, si com comenteu la crema funciona bé jo no tinc res a dir perquè no la conec i el que aquí interessa és el resultat: cap picada de mosquits i mosques molestes :-)Gràcies pel comentari sobre la plantilla del blog Esther, feia temps que cercava quelcom de "minimalista" senzill i al final jo mateix ho vaig construir perquè quedés tal com està ara. La gràcia de wordpress és que sempre estàs a temps de canviar i retocar tot el que vulguis. Per cert, el teu disseny és d'una plantilla per a wordpress que havia utilitzat temps enrere jo també :-), és molt elegant. I la nova capçalera molt bona. Tot a punt per presentar la tesina de màster?

  M'agrada

 7. Elliot, merci!! De fet, a mi m'agraden els dissenys minimalistes i el teu el trobo molt encertat. Però jo no sóc gaire destra amb el WordPress. Ara que ho comentes, és veritat que tu tenies aquesta plantilla. És The Journalist (de WordPress) convertida a Blogger.La tesina… calla, calla, que queda molt poc pel dia 5 de setembre, ahir ho estava pensant. Ja tinc la presentació feta, però els nervis i la sensació de que acabaré pifiant-la no me la treu ningú. Espero que tot surti bé! 🙂 I la teva, "va bene", com diuen a Itàlia?

  M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s