31 d’agost: feliç dia del blocaire!

Abans que Catalunya piulés, era terra de blocaires. Valgui aquest apunt per reivindicar que encara hi trobem blocaires amb voluntat. Molts ciutadans inquiets, de tots els àmbits i sectors, encara gosen prendre’s temps per endreçar les seves idees i exposar-les en més de 140 caràcters.

Avui, 31 d’agost se celebra el Dia del Bloc, instaurat per l’israelià Nir Ofir al 2005. Queda un xic lluny l’efervescència a can Blogger i WordPress. Per què? Us invito a reflexionar – aquí o als vostres blocs 🙂 – junt amb cinc blocaires veterans, que ens han respost a dues preguntes:

1) Per què val la pena escriure un bloc avui?
2) Les xarxes socials han acabat (o acabaran) amb els blocs?

Miquel Saumell – El Radar de Sarrià

En Miquel va obrir el seu bloc ara fa cinc anys (setembre de 2007) i normalment publica tres o quatre articles cada setmana. Porta més d’un miler d’articles publicats. “No em falten temes”, assegura. 

1) No em faig el plantejament en els termes de la teva pregunta. Mai no m’he plantejat si “val la pena”. Escric el blog simplement perquè m’agrada i m’ho passo bé, i penso que puc transmetre idees que poden servir als meus lectors, de la mateixa manera que jo també he aprés molt llegint altres blogs. A la xarxa t’hi trobes de tot i, si saps buscar, hi ha coses molt interessants.

2) Discrepo perquè per a mi els blogs són una xarxa social més. Però suposo que, si et refereixes a si Twitter (aquí hi sóc @MiquelSaumell, i cada dia m’agrada més), Facebook (no m’agrada) i similars acabaran amb els blogs, la meva resposta és no, tot i que sóc conscient que tècnicament tot això anirà evolucionant. De fet, els blogs d’ara poc s’assemblen als de fa 5 anys.

Silvia Cobo – silviacobo.com 

La Silvia Cobo és periodista especialitzada en mitjans de comunicació i Internet. Fa ja uns quants anys que va començar a escriure el blog “lolacomomola” i no ho ha deixat de fer fins ara. Ha escrit el llibre “Internet para periodistas. Kit de supervivencia para la era digital” (Editorial UOC).

1) Val la pena perquè encara és una excel·lent manera de donar-te a conèixer als altres (ja sigui a nivell personal o professional). Els tuits passen, però un apunt queda per a l’eternitat, fins que una cerca a Google el recuperi.

2) Un company deia que el que han fet les xarxes socials és acabar amb els blogs dolents. Ho deia mig en broma, però hi ha una part que és certa. Les xarxes socials han substituït al blog com a principal espai d’expressió pública. Per a la majoria de gent, tenir un Twitter on dir la seva, ja els està bé. Si vols explicar quelcom més complex, necessites una mica més d’espai. Amb tot, els blocs que eren mainstream fa sis anys continuen. No, no moriran. Sempre tindrem alguna cosa per explicar…


Francesc Pérez – francescperez.com

La de’n Francesc Pérez és una de les bitàcoles més veteranes de Tarragona (i segur que de Catalunya!): aquest 2012 ha fet 12 anys. Per celebrar l’efemèride, ha autopublicat un llibre amb els apunts personals que ha anat escrivint durant tot aquest temps.

1) Suposo que per la mateixa manera que valia la pena d’escriure quan vaig començar: pel fet d’explicar o donar una visió particular de com veig les coses i, en el meu cas, sense pretensions. En el fons, tothom té un petit escriptor a l’interior que, de tant en tant, vol manifestar-se, tot i ser conscient que les meves paraules arribaran a molt pocs.

2) Per desgràcia (almenys per a mi que sóc molt seguidor d’autèntiques joies blocaires), la immediatesa i la rapidesa que donen les xarxes socials comparant-les amb els blocs fan que a la gent li faci més mandra escriure un petit text llarg. Desapareixeran? No ho crec pas, però sí que és cert que les actualtitzacions que m’arriben al Google Reader són moltes menys que fa uns anys.


Quim Perelló – Socialitzant les TIC 

En Quim, membre de la xarxa ciutadana de lesCorts.cc, reflexiona al seu bloc sobre “com les TIC són una eina que ens pot portar a difondre més el coneixement i a ser més participatius en el nostre barri, vila o ciutat”. El va obrir al novembre del 2008, i venia d’un altre bloc titulat Adara, en occità, que va encetar al 2005.

1) Val la pena per la mateixa necessitat que van fer aparèixer els blocs! Amb les xarxes socials les dinàmiques hauran canviat, escriure ja no és una moda, però encara necessitem espais per poder escriure què pensem i què opinem. Ara bé, els blocs són un espai de reflexió més profund i més treballat. 
2) No acabaran amb els blocs, tot i que és fàcil que m’equivoqui. Per a mi la diferència està en què els blocs exigeixen un sacrifici (cada cop que volem escriure hem de pensar un tema interessant, hem de referenciar les fonts, posar una imatge, pensar el format…) i una constància (tothom té el seu públic petit, molt petit o gran o molt gran, per això s’ha d’escriure amb certa periodicitat), i el sacrifici i la constància sempre costen! Però els resultats sempre són agradables. Podríem dir que els blocs mai no podran complir la funció de les xarxes socials, però sí que la complementen.


Jaume Pros – Sense Embuts
En Jaume Pros, historiador i gestor cultural, va escriure el primer apunt a Blogger al novembre de 2006. Cap al 2004 va obrir un bloc allotjat a Tinet. Combina els escrits a la xarxa amb els del paper, al setmanari El Vallenc, des de fa una pila d’anys.

1) Crec que va ser Oscar Wilde qui va dir que “per escriure només calen dues coses: tenir alguna cosa a dir i escriure-la”. I si vols arribar a molta gent, el bloc és un bon mitjà. Podríem dir que els blocs són el paradigma de la democratització total de l’escriptura dirigida a un nombre important de lectors (amb tot el que això té de positiu: podem fer grans troballes; però també de negatiu: textos de contingut immoral i estils de redacció horribles).

2) Certament hi ha una mena de selecció natural. Els blocs bons es van mantenint mentre uns altres, afortunadament, acaben morint ells sols. Les xarxes, lluny de ser un handicap, són un reforç que ajuda a difondre els continguts i arribar a més gent

I vosaltres, què n’opineu? Per què val la pena escriure un bloc avui? Les xarxes socials han acabat (o acabaran) amb els blocs?

5 Comments

  1. Jaume, i ara! El Sense Embuts és un dels blocs més veterans que conec, i no hi podia faltar, són molts els qui et seguim, a Valls i fora. Doncs ara mateix responc jo també:1) Per què val la pena escriure un bloc avui?Jo hi crec molt en la comunicació, i els blocs ens permeten expressar-nos, dialogar i fer crítica constructiva mesurant les paraules. D'altra banda, sé que mai no deixem d'aprendre durant la vida, però durant el temps que he estat formant-me a la universitat, el bloc ha estat una finestra oberta i una altra manera d'aprendre de tot el que anava llegint i dels comentaris dels altres. Personalment, considero el bloc com el meu conillet d'índies i el lloc on he pogut abocar lliurement tot allò no publicable en un mitjà de comunicació. Als periodistes, els blocs ens fan més lliures…2) Les xarxes socials han acabat (o acabaran) amb els blocs?De fet, no ho han fet i, com bé comenta en Quim, els blocs i les xarxes socials es complementen prou bé. És cert que el que abans podia haver estat un apunt de bloc, avui queda en un tuït de 140 caràcters. La instanteneïtat i l'efecte viral de Twitter és brutal i, és clar, ha fet mal als blocs. Fa 4 anys no ho haguéssim dit… (http://www.pedrafoguera.cat/2008/05/18-maig-el-twitter.html) De la mateixa manera que Facebook no deixa de ser un safareig, Twitter un lloc per l'última hora o LinkedIn la màquina del cafè de l'empresa, els blocs (amb bons continguts) sobreviuran… i els enllaçarem a les xarxes socials :)Entretableros, ho acabo de dir: crec que sobreviuran els blocs amb bons continguts i que puguin aportar quelcom al seu públic (i a un públic ampli), com el teu, que fa reflexionar 🙂 Els "meeples" que no tremolin, que de jugades i d'estratègies, n'hi ha per donar i per vendre! Merci per passar per aquí!!! 😀 😀

    M'agrada

  2. M'ha agradat el comentari d'en Quim Perelló. "Els blocs requereixen sacrifici", mentre que a través de Twitter o Facebook pots buidar el pap de forma ràpida. Jo crec que no moriran perquè fan una funció diferent. Un bloc és per missatges més elaborats que una piulada.

    M'agrada

  3. Xavier, estic molt d'acord amb tu que les xarxes socials serveixen per buidar el pap de forma ràpida. Crec que no ho podies haver expressat millor! Pel que veig estem tots d'acord (els que hem comentat aquí) en què els blocs no moriran! Moltes, moltes gràcies per comentar Xavier! Una abraçada! 🙂

    M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s