Explicar Europa des del seu cor, Brussel·les

Encens la televisió, i de nou, parlen d’ella. Una mirada furtiva al diari, i sí, la portada li dediquen en exclusiva. Els tuïts efervescents al telèfon en vénen i en van plens durant tot el dia. Són molts els qui insinuen que ella ens fa la vida difícil, però és ben al contrari: Europa ens és cada vegada més propera i les seves decisions ens afecten a tots. La coneixem gràcies a la tasca que fan els professionals que hi treballen i, com no, de la mà dels informadors -al peu del canó a la redacció i corresponsals- que segueixen la seva agenda, que marca l’actualitat als estats membres i arreu del món.

La passada setmana, del 27 al 29 de maig, vaig tenir l’oportunitat d’acompanyar un grup de periodistes catalans en una visita d’estudi a les institucions europees a Brussel·les, coincidint amb la publicació anual de les recomanacions específiques de la Comissió Europea per a cada país en política econòmica per sortir de la crisi.

Estiu a Brussel·les

Tot i que tota l’atenció mediàtica d’Europa estava dipositada el passat dimecres precisament al punt on ens trobàvem, el Berlaymont, seu de l’executiu de la UE, el cert és que ens trobem a la línia de sortida d’un any que es preveu intens pel que fa al debat europeu. “Les que venen no seran unes eleccions de segon ordre“, s’hi referia així Jaume Duch, porta

veu del Parlament Europeu, a les eleccions del 25 de maig de 2014, tot just d’aquí a un any. En aquests comicis, els primers després del Tractat de Lisboa, no només es triaran els diputats que han d’integrar l’eurocambra per cinc anys, sinó que els ciutadans escolliran més o menys Europa, més creixement o el que considerin que ha de marcar el rumb de la UE després de les 28 campanyes europees que els estats membres, incloent-hi Croàcia, viuran en els propers mesos.

Per tant, els candidats a les eleccions #UE2014 estaran obligats a parlar d’Europa. Catalunya no en serà una excepció i el passat 29 de maig alguns dels eurodiputats catalans que esgoten la legislatura a Brussel·les van obrir plaça. Santi Fisas (PP), Raül Romeva (ICV) -que enceta el seu 10è i darrer any a la cambra-, Salvador Sedó (CiU) i Ramon Tremosa (CiU) coincidien en què, d’ara en endavant, cal fer parlar dels problemes europeus a resoldre, i tres dels polítics presents veien contraproduent fer coincidir la consulta catalana. “L’europeu no ha de ser un debat naïf“, va insistir Romeva. Sobre el context de les eleccions, valgui l’apunt que va fer Sedó: “en alemany la paraula ‘austeritat’ no existeix, el concepte és ‘mesures d’estalvi'”.

DSCN0933

Entre els grans temes que els eurodiputats i els experts que treballen en les diferents àrees de la Comissió Europea van posar sobre la taula de cara al 2014 s’hi troben les mesures per fer front a la taxa d’atur juvenil, amb 2 de cada 10 menors de 25 anys sense feina a la zona euro. En aquest sentit, el protagonisme en el futur immediat ha de ser per a tres colors, el blau, verd i blanc, de l’àmbit digital, les energies renovables i sostenibles, i la sanitat que han d’impulsar una nova economia europea.

No és menys important l’esforç que cal per executar estratègies per frenar i revertir el creixement de la pobresa, amb el punt de mira a la població infantil de l’Estat espanyol, o l’impuls a les pimes, que generen actualment 9 de cada 10 llocs de treball a Europa, a reduir el zel excessiu per atorgar llicències i, en definitiva, a simplificar la paperassa per engegar un negoci. En sentirem a parlar.

DSCN0936

DSCN0939

Al migdia de la darrera jornada de l’expedició catalana a Brussel·les, la sala de premsa del Berlaymont estava en plena ebullició per l’abast de les recomanacions que es farien públiques en uns instants. Poques llibretes i bolígrafs, però molts iPads, i una munió de periodistes que esbufegaven per trobar un bon lloc entre l’auditori de cadires blaves vellutades, connectar-se al més aviat possible a la xarxa wifi i fer-se ressò en temps real del què allí s’hi coïa. Uns picaven e-mails i d’altres es podia apreciar com aprofiten l’espera per piular a Twitter. A les peixeres que envolten la part superior de la sala, els traductors simultanis es preparaven per a una autèntica Ultraman lingüística en 22 idiomes.

Tot d’una, els càmeres van córrer cap endavant. Durao Barroso, president de la Comissió Europea, es col·loca rere l’atril, que ja ens és familiar de tantes vegades que l’hem vist als telenotícies. “Europa sorgirà més forta de la crisi”: el president és tan contundent com el “Moving Europe beyond the crisis” que omplia tota la pantalla de la sala.

DSCN0941

Oli Rehn feia una crida a les mesures per a la unitat bancària en la mateixa sessió i els companys periodistes catalans agafaven les recomanacions al vol per fer-ne la crònica des del cor d’Europa, com per exemple, la del diari Ara. Una professional d’un mitjà audiovisual francès demanava a Durao Barroso querepetís el missatge en francès, i amablement canviava la cantarella. El corresponsal d’Itàlia, però, no va tenir tanta sort.

Sens dubte, una jornada intensa pels periodistes, però no tant com per als líders que han d’adoptar  ara les recomanacions. Podeu llegir la crònica del viatge d’en Saül Gordillo al seu Bloc sense Fulls  i fer un cop d’ull a l’Storify que enllaça a l’apunt amb les fotos que va penjar a Instagram.

PD. Voldria agrair molt especialment a Dimitri Barua i a Sergi Barrera, de la representació de la Comissió Europea a Barcelona i l’oficina d’informació a Barcelona del Parlament Europeu, respectivament, la seva hospitalitat i l’atenció en l’organització del viatge. Moltíssimes gràcies, ha estat una gran experiència! 

6 Comments

 1. Enhorabona Esther! Quin viatge més interessant, estic segura que aquest post no és tot el que has tret de la teva visita als budells d’Europa! Espero amb impaciència algun dels teus reflexius posts que tant m’agraden. De moment, una forta abraçada i que m’ha encantat aquest resum de la teva experiència a Brussel·les. 🙂

  M'agrada

 2. Malauradament aquesta Europa s’està oblidant de la democràcia. Prenent-li la veu al poble mai aconseguirà el recolçament que necessita. A més, ha de deixar de ser el cementiri polític d’alguns dels seus membres: no pot ser que un personatge com l’Almunia (que a Espanya va fracassar rotundament) en sigui vice-president…

  La Unió Europea ha de girar com un mitjó o no durarà més enllà de 10 anys.

  M'agrada

  1. Suposo que algunes coses s’estan fent bé i d’altres no tant bé… L’any vinent toca decidir als ciutadans, i potser pot haver-hi un canvi de rumb. Estarem atents al què passa! moltíssimes gràcies per passar per aquí i comentar 🙂

   M'agrada

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s